Obvestilo

Soška fronta v zvočni zgodbi

V organizaciji Turističnega društva in Občine Logatec je v Logaški knjižnici v okviru občinskega praznika je sinoči potekala prireditev, poimenovana Abtreten. To je bil v 1. svetovni vojni zadnji ukaz preživelim vojakom, tudi tistim pod Sekirico, pred razpustom. Skozi obdobje Soške fronte in vlogo Logatca v nje sta nas popeljala zgodovinarka Mira Hodnik in skladatelj Mitja Reichenberg.

Knjižnica Logatec se že  vse leto dejavno posveča stoti obletnici konca prve svetovne vojne, zato izbor prizorišča sinočnje prireditve ni bil naključje.

Zgodovinarka in arhivarka Mira Hodnik je uvodoma spregovorila o vlogi Logatca v zaledju Soške fronte, še prej pa nas e popeljala skozi zgodovino pred vojno in pojasnila, zakaj je do nje prišlo. »Čeprav je bila Soška fronta oddaljena od logaškega območja, je za tukajšnje prebivalce pomenila veliko stisko. Ljudje, ki so imeli komaj kaj zase, so namreč morali vse uporabno oddajati vojski,« je povedala Hodnikova. V zaledju Soške fronte je moral Logatec poskrbeti za nastanitev velikega števila vojakov, vojska je zasedla vse javne stavbe, višji čini so se nastanili zasebno, začela se je gradnja barak za navadne vojake … Pripeljali so tudi ogromne količine municije, ki jo je bilo treba transportirati proti fronti. Začela se je gradnja cestne železnice, feldbana, leta 1917 pa tudi navadne železnice, ki pa ni nikoli zaživela, saj je prej prišlo do preboja pri Kobaridu, po katerem je Logatec izgubil vlogo zaledja in razmere so se začasno umirile.

Drugi del prireditve je uokviril logaški skladatelj Mitja Reichenberg, ki nas je v svojo zvočno pripoved o Soški fronti uvedel s 6-minutnim filmom. Posnel ga je na sprehodih po poteh Soške fronte, z zamislijo o zvočni zgodbi najbolj grozljive gorske bitke pa je začel razvijati leta 2014.

V Knjižnici Logatec smo se torej prepustili kontemplativnemu poslušanju dvanajstih skladb, ki so nas vodile skozi 12 bitk Soške fronte. Zvoki, ustvarjeni na elektroakustičen način predstavljajo 3D zvočno pripoved, premislek o tem, kaj je človek, kam gre in kaj se z njim dogaja.

Prireditev smo sklenili z ogledom razstave fotografskega gradiva iz prve svetovne vojne, ki ga hrani ali ga je pridobila Knjižnica Logatec.

Bil je večer, ki nam je ponudil razmislek o nesmiselnosti vojne in vojskovanja.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja