Obvestilo

Spletni leksikon naravne in kulturne dediščine eNotranjska – pionirski projekt cerkniške občine

V Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica so predstavili spletni leksikon naravne in kulturne dediščine na Notranjskem “eNotranjska”. Razdeljen je na štiri velike sklope: Kraji v Občini Cerknica, Narava, Dediščina in Arhivi.

 Nadgradnja rubrike o krajih občine Cerknica

Rubrika o krajih občine Cerknica, ki je izhajala v občinskem glasilu Slivniški pogledi od junija 2014 do konca leta 2020, članki pa so bili zbrani tudi v knjigi Od Unca do Zahriba, od Osredka do Laz, je s spletnim leksikonom dobila nadaljevanje in nadgraditev.

Po besedah direktorice knjižnice Marije Hribar se je ideja o spletnem portalu porodila ob izdaji knjige Od Unca do Zahriba, od Osredka do Laz, ki je izšla leta 2020. Leksikon je delo Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica, Notranjskega regijskega parka in Občine Cerknica oziroma sodelavcev občinskega glasila Slivniški pogledi.

Prvi tovrsten projekt v Sloveniji

Gre za pionirski projekt, prvi tovrsten v Sloveniji, ki na enem mestu združuje opise krajev, naravne in kulturne dediščine ter arhivsko gradivo določenega področja. Vsebine za spletno stran so pripravili Marija Hribar, Valentin Schein, Katarina Skuk, Marko Kebe in Ljubo Vukelič. Spletna stran je plod sodelovanja med Knjižnico Jožeta Udoviča Cerknica, Notranjskim regijskim parkom in Občino Cerknica. Kot je ob predstavitvi povedal župan Marko Rupar, Občina Cerknica z veseljem podpira projekte cerkniške knjižnice, saj so vedno kakovostni in strokovni.

Kulturno noto so predstavitvi dodali učenec Glasbene šole Frana Gerbiča Cerknica Paskal Dokler in članice Vokalne skupine Cluster.

Občina Cerknica/Uredništvo NzN

Foto: Tine Šubic

 

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja