Obvestilo

Spominska slovesnost ob Dnevu spomina na mrtve

Osrednja logaška občinska komemoracija je bila tudi letos pred spominsko kapelo padlim v 1. svetovni vojni. Zaradi »krompirjevih počitnic« je bila že v četrtek, 24.oktobra, ob 17.uri.

Župan Berto Menard je med drugim povedal, da se ob tem dnevu spominjamo vseh, ki so kar koli pomembnega storili za naš narod, še posebej pa tistih, ki so dali življenje na oltar domovine. Omenil je, da so na Dunaju pred dnevi odprli spominsko sobo pomembnega Logatčana Andreja Gosarja, ki se je zavzemal za pravičnost na socialnem področju in da se tudi tam zavedajo, da smo imeli Slovenci veliko  ljudi, katerih se je vredno spominjati. Tudi Primoža Trubarja, na kar nas opomni Dan reformacije, ki ga obeležujemo pred 1. novembrom.

V kulturnem delu programa so pod vodstvom mentoric Janje Pavlič in Jasne Brenčič sodelovale učenke  OŠ 8 talcev:  Živa Hozjan  nam je recitirala pesem Ivana Minattija  Mirno tečejo reke; Petra Jerina se nam je predstavila s Tiho pesmijo Cirila Zlobca; Manca Panjan pa s pesmijo  Spomin iz  Župančičeve zbirke Zimzelen pod snegom.

Fanfare in Amazing grace  je zaigral trobilni kvartet  Glasbene šole Logatec: Na tubi se je predstavil Kenan Mihevc, na pozavni pa Živa Hozjan, Samo Pogorelec in mentorica Taja Trobec, ki je nastopila namesto obolelega Martina Strleta.

Program je povezovala Romana Hribar in ga zaključila z mislijo: »Ljudje, ki jih nosimo v srcu dan za dnem, leto za letom, na katere se spominjamo s toplino in ljubeznijo, niso nikoli resnično umrli. Živijo namreč naprej v nas in zaživijo z našimi dejanji v njihov spomin.«

Po koncu slovesnosti nas je župan povabil na klepet v park med glasbeno šolo in zdravstvenim domom. Tam nas je čakala bogato obložena stojnica s slaščicami  iz Rovt – T, sladko, izdelava sladic in prigrizkov za poroke, praznovanja in pogostitve.

 

Besedilo in foto: Brane Pevec

 

Ne spreglejte

Na finalu POPRI tudi letos najboljši

Finale in zaključna prireditev nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki se je včeraj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja