Obvestilo

Spominski park v poklon 25-letnici samostojnosti Slovenije

Logatcu so danes odprli  spominski park ob 25. obletnici vojne za Slovenijo 1991. Slavnostni dogodek z naslovom – Ubranili smo Logatec in Slovenijo je potekal v Zapolju, na Ostrem vrhu, kjer so se zbrali ne samo udeleženci vojne za Slovenijo, temveč tudi predstavniki občinskega vodstva, župan pobratene občine Repentabor Marko Pisani in poslanka Državnega zbora RS Iva Dimic. S slovesnostjo so se spomnili na dan, ko so enote teritorialne obrambe na Cesarskem vrhu ustavile oklepni bataljon jugoslovanske armade, ki je v Logatec prodiral z Vrhnike.

Zatajili na celi fronti

»Želeli smo biti Švica, imeli smo možnost, a je pohlep malo državo pripeljal v moralno-politično krizo,« je uvodoma med drugim dejal logaški župan Berto Menard in se vprašal, kje so dandanes človečnost, moralnost in pravičnost. »Zatajili smo na celi fronti!« je bil kritičen. Pozval je h gospodarnosti, optimizmu in solidarnosti.

Obeležje kot minimalističen prikaz zgodovinskih dejstev

Pomen spomenika, ki ga je ustvaril logaški umetnik Matej Pečenik je orisala likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, ki je med drugim dejala, da se je umetnik odločil za povsem minimalistični prikaz zgodovinskih dejstev. Srebrna krogla po njeni razlagi predstavlja odpor, sivi obok okoli nje pa agresorjev obroč.

20160618_110526

 

Recital zgodovinskega dogajanja

V slovesnosti, katere scenarij je bil delo Marcela Štefančiča, sta se prepletali glasba in beseda. Zgodovinski prikaz dogajanja pred in na začetku vojne za Slovenijo pa si je tokrat zelo posrečeno in všečno zamislil kot recital.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja