Obvestilo
Blood sample with respiratory coronavirus positive

Sporočilo županov: Cepite se!

Epidemiološko stanje v državi ni spodbudno, zaskrbljujoče je, da občine Primorsko-notranjske regije prednjačijo po številu okužb v primerjavi z drugimi regijami. Kako samo situacijo ocenjujejo župani Pivke, Cerknice in Blok, s katerimi dejavnostmi so omenjene občine spodbujale cepljenje v svojih okoljih in kakšna je precepljenost v posameznih občinah, povzemamo v naslednjem prispevku.

 »Kljub vsem naporom vlade, zdravstva in nenazadnje tudi občin skupaj s civilno zaščito, se epidemija nezadržno širi. Zaskrbljujoč je predvsem podatek, koliko ljudi je dnevno sprejetih v bolnišnice in število smrti. Občutek je, da veliko ljudem ni mar za sočloveka in da je smrt posameznika, dokler to ni njegov bližnji, samo številka,« pravi pivški župan Robert Smrdelj in dodaja: »Še bolj pa boli to, da bi bilo marsikatero smrt mogoče preprečiti, saj imamo že od pomladi na voljo učinkovito cepivo.« Po besedah cerkniškega župana Marka Ruparja nas vse skupaj tako čakata zahtevni jesen in zima, potem pa » … upam, da se vendarle na pomlad uresničijo napovedi strokovnjakov, da bo virus izgubil svojo moč. Zaskrbljujoče je, da se zdi to verjetnejši scenarij, kot pa ta, da bi ljudje prevzeli odgovornost,­ se cepili in upoštevali ukrepe.« Bloški župan Jože Doles je prepričan, da smo pozive k cepljenju sprejeli premalo resno, kampanja proti cepljenju pa je po njegovem mnenju nepotrebna in je, kot pravi, del politične kampanje.

Občine same izvajajo številne dejavnosti za ozaveščanje o nujnosti cepljenja. V Pivki, denimo, občina skupaj s civilno zaščito in Zdravstvenim domom Postojna v vsem tem času organizira cepljenja v Krpanovem domu v Pivki, z državno mobilno ekipo pa so dvakrat organizirali cepljenje po vseh vaseh v občini. Skupaj z Zavodom Sopotniki izvajajo prevoze na cepljenje, zelo široko pa izvajajo tudi promocijo cepljenja in obveščanje o terminih le-tega. »Po trenutno razpoložljivih podatkih v vrtcu Košana ni okužb, niti med zaposlenimi niti med otroki, v vrtcu Pivka so okužene tri zaposlene in trije otroci, en oddelek je v karanteni. V OŠ Pivka med zaposlenimi ni okužb niti karanten, so pa zaradi devetih okuženih otrok v karanteni štirje oddelki,« sporoča pivški župan. V občini Pivka je po podatkih na dan 10. 11. 2021 precepljenih 55% vseh prebivalcev z obema odmerkoma oz. 58% z enim. Med odraslo populacijo je z enim odmerkom cepljenih 70% občanov. Po podatkih Cepilnega centra ZD Cerknica, ki pokriva občine Cerknica, Loška dolina in Bloke, je precepljenost na ravni 57,74 odstotka. Doslej so s cepivom proti covid-19 cepili 10.814 oseb, od tega je 8.614 oseb precepljenih, revakciniranih je bilo 1094 oseb.

»Zdravstveni dom je ob petkih podaljšal čas cepljenja, vse občanke in občane pa redno na občinski spletni strani, aplikaciji in FB strani občine pozivamo k cepljenju. Zelo spodbuden je bil tudi naš skupen poziv, mene kot župana, direktorice cerkniškega zdravstvenega doma Olge Doles, poveljnika regijskega štaba civilne zaščite Sandija Curka in pa poveljnika občinskega štaba Matjaža Knapa, k spoštovanju ukrepov in premisleku o cepljenju, ki je bil objavljen v občinskem glasilu Slivniški pogledi, ki ga prejemajo vsa gospodinjstva v občini, na spletni strani www.cerknica.si, aplikaciji Občina Cerknica in na socialnih omrežjih,« pojasnjuje cerkniški župan Marko Rupar.  Z rednim obveščanjem o cepljenju na občinski spletni strani in oglasni deski k le-temu spodbujajo tudi v občini Bloke, kjer so dvakrat cepljenju  tudi pisno pozvali vsa gospodinjstva v občini.

Kot sporočajo župani Pivke, Cerknice in Blok, so se vsi dvakrat cepili takoj, ko je to bilo mogoče, razmišljajo pa tudi o poživitvenem odmerku, njihovo sporočilo občanom pa je: cepite se, dosledno upoštevajte navodila NIJZ in zaupajte znanosti, saj le tako lahko zajezimo ta smrtonosni virus.

Blanka Markovič Kocen

 

 

 

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja