Obvestilo

Srečanje na meji odraz dobrega medsosedskega sodelovanja

Na mejnem prehodu Babno polje, na razmejitveni črti med Slovenijo in Hrvaško, so se 1. julija že triindvajseto leto zapored srečali predstavniki  dveh sosednjih čezmejnih občin slovenske Loške doline in hrvaškega Čabra.

Poleg obeh županov, Janeza Komidarja iz Loške doline in  Kristijana Rajšel iz Čabra, ter upravnih služb, so si segli v roke še policisti, gasilci, lovci in predstavniki drugih društev in ustanov.

04072016-Srečanje ob meji-2

04072016-Srečanje ob meji-3

»Lepo je in pohvalno, da tradicijo ohranjamo na obeh straneh meje. To je tista najvišja dodana vrednost občin, ki jo prispevajo prebivalci sami.« je ob srečanju dejal Janez Komidar župan Občine Loška dolina.

Meja ni ovira

Da so tovrstna srečanja dobrodošla, meni tudi župan Čabra Kristijan Rajšel. »Prijateljstvo in sodelovanje obstaja od vedno. Ko je po  razpadu Jugoslavije tu nastala meja, smo se kot sosednji državi, prijateljska naroda, dva soseda, v veliki meri tudi sorodniki odločili za srečanja. S tem smo pokazali, da nam meja ne predstavlja nikakršnega problema in da je sodelovanje dobro.«

Društva kot najmočnejša vez sodelovanja

Najmočnejšo vez sodelovanja vsa leta predstavljajo predvsem društva. Tudi pri  skupnih projektih kot je trenutno  Interek, ki vsebuje čezmejno sodelovanje na področju zaščite in reševanja. Vanj  so vključene občine Loški potok, Čabar in Loška dolina, iz katere neposredno pri projektu sodeluje PGD Babno Polje. Cilj projekta je obnova dveh mostov preko Kolpe, nakup gasilskega vozila PGD Čabar in izgradnja gasilskega doma v Babnem Polju. V okviru projekta razmišljajo  tudi o možnosti nakupa novega gasilskega vozila za PGD Babno Polje, kar pa je, kot je dejal Komidar, v trenutni finančni situaciji težje izvedljivo. Pogovarjajo se tudi o sistemu protokolov posredovanja čezmejnega reševanja pred naravnimi nesrečami in požari, pri čemer bi upoštevali vse državne nivoje obeh držav z namenom, da pri tem ne bi prihajalo do komunikacijskih motenj.

Ideja po skupnem povezovanju je tudi kolesarska pot, ki bi jo označili s tablami in bi bila speljana skozi občine Loški Potok, Čabar in Loško dolino. Po mnenju Komidarja, je to projekt katerega bi morale vse tri občine čimprej izpeljati.

Besedilo in foto: Bok

04072016-Srečanje ob meji-1

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja