Obvestilo

Srečanje nadarjenih učencev osnovnih šol – eksplozija znanja in ustvarjalnosti

Na OŠ Antona Globočnika v Postojni se je sredi oktobra iskrilo in pokalo od idej in energije mladih glav. Potekalo je namreč peto srečanje nadarjenih učencev osnovnih šol. Nadarjeni učenci so opredeljeni v zakonu o osnovni šoli kot tisti, ki izkazujejo visoko nadpovprečne sposobnosti mišljenja ali izjemne dosežke na posameznih učnih področjih, v umetnosti ali športu. Tem učencem mora šola zagotavljati ustrezne pogoje in  jim prilagajati vsebine, metode in oblike dela. Ena izmed slednjih je tudi Srečanje nadarjenih učencev sosednjih šol. Prvič smo srečanje izvedli na naši šoli v maju 2010, ko se je porodila ideja, da bi učence sosednjih šol povezali med seboj. Srečanja se je, poleg gostiteljice udeležilo še šest šol, učenci z OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne, OŠ Prestranek, OŠ Pivka, OŠ Košana, OŠ Jožeta Krajca Rakek in OŠ Notranjskega odreda Cerknica. Skupaj je bilo preko 160 učencev željnih novih izkušenj in znanj.

Srecanje nadarjenih2

Po uvodnih predstavitvah, ko so šole predstavile svoje talente, so se učenci razdelili v enajst delavnic. V delavnici »malo po italijansko« so se naučili italijansko pesmico »Se seifelice« ali v prevodu »Če si srečen«, zapeli so tudi v glasbeni delavnici, v plesni delavnici so zaplesali ob modernih plesnih ritmih in pripravili kratko koreografijo, v športni delavnici so se učenci razmigali in pomerili v različnih športnih igrah. Ustvarjalni so bili v ustvarjalni delavnici, kjer so s posebno pickpoint tehniko ustvarili lepo čestitko, in v likovni delavnici, kjer so ustvarjali grafiko. Kako se svoje ime zapiše v gotiki, so spoznali v kaligrafski delavnici. S koristnimi dihalnimi in govornimi vajami ter sprostitvenimi z gibi si bodo pred nastopanjem pomagali udeleženci delavnice improvizacijskih vaj. Raziskovalno nalogo so imeli učenci  v krasoslovni delavnici, kjer so spoznavali, kako voda pronica skozi zemeljske plasti, kaj se na tej poti dogaja, kako »voda« raztaplja kamnino in kako nastajajo jamske tvorbe- kapniki. Skupina učencev je odšla po Kulturni učni poti po Postojni, ki so jo v lanskem šolskem letu zasnovali in naredili nadarjeni učenci OŠ Antona Globočnika. Pot nas pelje mimo pomembnih stavb in z njimi povezanimi ljudmi Postojne. V kuharski delavnici pa so učenci ustvarjali prigrizek, ki so ga udeleženci po zaključku z veseljem pohrustali. Skuhali so skoraj pozabljeno mlečno proseno kašo, ki so jo okrasili, da je bila za oči še bolj vabljiva, in pripravili ikebane iz sadja.

Srečanje se je zaključilo s prijetnim druženjem, udeleženci pa so šolo zapustili s polno košaro novih vtisov in poznanstev. Poslovili so se v upanju na ponovno srečanje na eni izmed sosednjih šol ob letu osorej.

Zapisala Martina Kuzman

 

 

 

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja