Obvestilo

Srečno ločena? Zakaj pa ne?

Srečne stvari imajo lahko nesrečen konec, lahko pa imajo tudi nesrečne stvari srečnega. Tako bi lahko strnili četrto predstavo gledališkega abonmaja Občine Postojna Srečno ločena v izvedbi Valič teatra.

 Postojna – V komediji spoznamo starejši par, Metko in Karlija, ki sta se odločila za ločitev. Ker je bila slednja sporazumna, sta oba srečna in pripravljena na nove poti, ki jih ponuja življenje. Toda težave nastanejo, takoj ko prideta s sodišča in se morata odločiti, kje in kako bosta živela ter kako bosta razdelila premoženje. Zaradi hčerkine bližajoče se poroke in nakupa stanovanja zanjo, nimata dovolj denarja, da bi se kateri od njiju odselil na svoje, zato sta prisiljena še naprej živeti skupaj. V bučnem razgovoru se zedinita na delitev prostorov v stanovanju, pri čemer tudi dnevno sobo razdelila na njen in njegov del z navidezno steno točno na sredini. Ko je to urejeno, se dogovorita tudi, da ljubi hčerki nič ne povesta, saj sta ji bila vedno vzor večne ljubezni.

Predstava je dokaz, da ločitev ni le tragedija, temveč je lahko tudi komedija. Skozi zgodbo namreč gledalec odkriva vse neumnosti, ki sta jih bivša zakonca storila in spremlja neumnosti, ki bodo še sledile. Kot na primer njuni ponovni ljubezenski pohodi, ki se, na nesrečo enega in veselje drugega, hitro izjalovijo. Komedija je polna humornih dialogov in situacij, v katerih se gledalci zlahka prepoznajo, ne glede na to, v kakšnih ljubezenskih razmerjih so.

Gre za komedijo neumnosti, pa tudi resnic. Ko Metka in Karli izvesta, da je njuna hčerka noseča, se ob misli na vnuka oziroma vnukinjo v njiju nekaj premakne. Kolikor sta poprej neutrudno brskala po prejšnjem življenju in iskala krivca, sta sedaj trdno odločena, da zakopljeta bojno sekiro in se prihajajočemu novorojencu predstavita v najboljši luči. Kljub odločitvi po prekinitvi ločitve pa nam zadnji trenutki predstave dajo vedeti, da bo njuno nadaljnjo skupno življenje še kako pestro.

Maja Batagelj

Foto: splet

 

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja