Obvestilo

Srednje šole in fakultete so že pripravljene

Petek in sobota bosta na fakultetah in srednjih šolah v znamenju informativnih dnevov, ki za številne dijake in študente predstavljajo tudi pravi majhen logistični podvig.

Za prihodnje dijake je namreč na voljo 23.648, za bruce 19.760 mest, tisoči izmed njih pa bodo šolsko pot nadaljevali zunaj kraja, v katerem živijo, in bo pot na informativni dan prvi stik z izbranimi izobraževalnimi ustanovami in tudi mesti, kjer te stojijo.

Informativni dnevi bodo potekali na srednjih šolah praviloma v petek ob 9. in 15.00 ter v soboto ob 9.00, na fakultetah pa ob 10.00.

Tudi letos je prisoten naval na prestolnico, Ljubljanska univerza je za prihodnje študijsko leto razpisala 10.204 mesta za redni in izredni študij, na kar so se pripravili tudi na LPP-ju. Vozniki bodo opremljeni s shemami linij, v katerih so vrisane izobraževalne institucije, tako da vam bodo lahko, medtem ko se avtobus ustavi, pomagali z nasvetom, kako najhitreje do vaše izbrane izobraževalne ustanove,” sporočajo učencem.

V času informativnih dni bodo na bolj obremenjenih linijah dodajali zgibne avtobuse, vse tiste, ki bodo pripotovali v Ljubljano s starši, pa pozivajo, da parkirajo na večjih parkiriščih P + R in se nato v mesto odpeljejo za avtobusom. Možen bo vnaprejšnji nakup vozovnic in kartice urbana.

Na Slovenskih železnicah so se na informativne dneve pripravili z dodatnimi vlaki z smeri Celja, Litije in Sežane proti Ljubljani.

Mariborska univerza pa je za leto 2015/16 razpisala skupaj 5.142 vpisnih mest za redni in izredni študij.

Tudi v Mariboru bodo dijake oz. bodoče bruce pričakali informatorji mariborske študentske organizacije (ŠOUM). Ti bodo med drugim razdelili simbolične “vstopnice”, ki bodo dijakom služile kot usmeritev k pomembnejšim informacijam, ki jih kot bodoči študenti potrebujejo.

V Mariboru bo v petek zjutraj bodočim študentom na voljo tudi brezplačen avtobusni prevoz od železniške postaje do fakultet.

Primorska univerza je v študijskem letu 2015/2016 razpisala skupno 1.575 mest za redni študij in izredni študij.

S podrobnimi informacijami o možnostih nadaljnjega šolanja bodo postregle tudi fakultete primorske univerze. Tudi letos so sicer za dijake iz bolj oddaljenih slovenskih krajev organizirali brezplačni avtobusni prevoz na Primorsko oz. na relaciji Murska Sobota-Maribor-Celje-Ljubljana-Postojna-Koper-Izola-Portorož in nazaj.

Informativnim dnevom se pridružuje tudi novogoriška univerza, ki je za prihodnje študijsko leto sicer razpisala skupno 190 mest za redni in izredni študij. Informativni dnevi bodo potekali tudi na Fakulteti za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu in ljubljanski teološki fakulteti ter v katoliških srednjih šolah.

Prijave na srednjih šolah do 3. aprila, na fakultetah do 5. marca.


Zbrala: B. M. K.

Foto: uni-mb.si

Ne spreglejte

12. Dan za spremembe – Premagajmo osamljenost

aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja