Obvestilo

Srednje šole so se predstavile bodočim dijakom

Pestro dogajanje na Poklicni  tržnici OŠ Antona Globočnika Postojna je bilo pretekli teden namenjeno učencem osmih in devetih razredov ter njihovim staršem.

Nadaljnje šolanje je ena pomembnejših odločitev, ki jo sprejmejo učenci v devetem razredu in prav gotovo ni preprosta. Nanjo vpliva veliko dejavnikov. V prvi vrsti je pomemben interes otroka. Pomembno je, da je šola oziroma bodoči poklic povezan s tem, kar otroka veseli, kar otrok rad in z veseljem počne. Seveda na odločitev vplivajo tudi ocene in uspeh  ter sposobnosti in značilnosti, ki so potrebne, da je lahko nekdo uspešen na določenem področju. Povezati vse skupaj in sprejeti pravilno odločitev, je prav gotovo za vsakega devetošolca velik izziv. In prav je, da o tem začnemo razmišljati že dovolj zgodaj in da pridobimo dovolj informacij. Pri tam so prav gotovo v veliko pomoč starši, ki svoje otroke najbolj poznajo. Prav z namenom, da srednje šole približamo učencem in njihovim staršem, so na omenjeni postojnski osnovni šoli že petič organizirali Poklicno tržnico. Tokrat jim je bilo naklonjeno tudi vreme in tržnico je obiskalo rekordno število učencev s starši iz OŠ Antona Globočnika in OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne, OŠ Prestranek, OŠ Pivka, OŠ Rakek, Knežak, OŠ Cerknica in OŠ Stari trg. Organizatorji upajo, da bo tako odločitev vsaj malo lažja in so bodoči dijaki na predstavitvi izvedeli veliko koristnih informacij, ki jim bodo pri tem v pomoč. 

Srednje šole so s pomočjo svojih dijakov in nekaterih bivših učencev šole, predstavile svoje programe in dejavnosti. Predstavilo se je 16 srednjih šol.

Poleg domačih šol Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter Srednješolskega centra Postojna so se predstavile šole iz Nove Gorice – Biotehniška šola, Elekto-računalniška šola in Gimnazija Nova Gorica, iz Ljubljane –  Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana,  Elektotehniška-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana BIC – biotehniški izobraževalni center Ljubljana,  Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana,  Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Ljubljana ter Srednja šola Srečka Kosovela Sežana, Srednja šola Izola, Elektro in pomorska šola Portorož,  Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina in Škofijska gimnazija Vipava. Šole so dogajanje popestrile tudi s ponudbo svojih izdelkov in storitev.

Povabilu so se odzvali tudi predstavniki slovenske vojske in policije, ki so predstavili možnost zaposlovanja in izobraževanja v vojski in policiji.

Vzporedno z dogajanjem v dvorani so predstavitve potekale tudi v učilnicah, kjer so lahko učenci in starši dobili še konkretnejši vpogled v dogajanje na šolah in vprašali, kar jih je še zanimalo.

»Prepričani smo, da je tak način zelo dobrodošel za starše in učence, ki lahko dobijo odgovore iz prve roke. Po drugi strani pa tudi srednje šole  pridejo v neposreden stik s tistimi učenci, ki so njihovi bodoči dijaki. Vsakoletne izkušnje kažejo, da je taka predstavitev dobrodošla in velja z njo nadaljevati tudi v prihodnje,« poudarjajo organizatorji Poklicne tržnice.

Martina Kuzman

Ne spreglejte

Osem novih podjetniških idej v programu Naša perspektiva

Na dogodku Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva je bilo predstavljenih osem svežih, inovativnih in ustvarjalnih podjetniških …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja