Obvestilo

Štabno-operativna vaja: izboljšati bo treba komunikacije

Na območju občine Logatec je v petek popoldne potekala večurna obsežna štabno-operativna vaja za primer večje naravne nesreče.  Kot je povedal namestnik poveljnika civilne zaščite Logatec Damjan Barut, je v njej sodelovalo okoli sto ljudi, ki so po večmesečnih pripravah pokazali dobro izvežbanost, medtem ko nekoliko pešajo komunikacije.

V okviru vaje so preverjali tudi odzivni čas reševalcev, ki so izvozili iz Postojne in ne Logatca, kot to predvideva novi sistem NMP. Ugotovili so, da bi reševalno vozilo in dežurni zdravnik iz predvidenega postojnskega satelitskega urgentnega centra do poškodovanca na Hlevnem Vrhu potreboval  najmanj 15 minut več kot iz Logatca. To pa je čas, ki je po besedah direktorice Zdravstvenega doma Logatec mag. Mateje Kunc lahko ključen za preživetje. »Tudi če ta oseba preživi, bo njeno zdravljenje predvidoma dolgotrajnejše in za državni proračun dražje,« je še opozorila Kunčeva, župan Berto Menard pa je vnovič izrazil upanje, da bo na ministrstvu za zdravje zmagal razum in bodo uredili dispečerski in urgentne centre, reševalne centre, med njimi tudi v Logatcu, pa še nekaj časa pustili in šele nato nadgrajevali sistem NMP in reševalne službe.

vaja2 vaja3 vaja4

Po lanskem žledu in poplavah želijo v občini Logatec še izboljšati sistem štabnega vodenja v primeru večjih nesreč. Na vajo, na kateri so preverjali pridobljena znanja iz t. i. ICS sistema vodenja (Incident Command System), so se pripravljali tri mesece in v okviru tega usposabljali pet različnih štabov v sistemu. To so generalni štab civilne zaščite ter štabi operative, načrtovanja, logistike in administracije z občinsko upravo vred. Poveljnik Civilne zaščite Logatec Boštjan Rupnik je na popoldanski novinarski konferenci povedal, da je na vaji opazil velik napredek v primerjavi s prejšnjimi, več pa bo treba postoriti na področju komunikacij. »Ugotovili smo, da je na območju občine nekaj lis, ki onemogočajo kakovostno komunikacijo, zato bomo morali prestaviti repetitor,« je dejal župan Menard.

tiskovka-vsi

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja