Obvestilo

Stanislava Sluga Púdobska: 70 razstav za 70 let

V četrtek, 16. junija 2022, so v galeriji gradu Snežnik odprli 70. samostojno razstavo akad. slik. Stanislave Sluga Púdobske. Umetnica se predstavlja s slikami, ki so izbrane iz različnih ciklov vse od sedemdesetih let prejšnjega stoletja do danes.

 

Stanislava Sluga Púdobska se je rodila leta 1952 v Pudobu na Notranjskem. Leta 1971 je maturirala na Šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani ter 1976. diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gabrielu Stupici.

Umetnost, zaznamovana z Nepalom in Indijo

Študijsko je potovala po Angliji, Franciji, Španiji, Italiji, Nemčiji, Bolgariji, najbolj pa je njeno ustvarjalno pot zaznamovalo nekajkratno potovanje v Nepal in Indijo. Obširen opus slik z naslovom Indija, ki je nastajal po končanem študiju na Akademiji, odraža iskanje odnosa med figuro in pokrajino, relacijo med atmosfero in prezenco človeka oziroma vpetost intimnega pripovedovanja v širši družbeni kontekst.

Sodobnost izpred 30 let

Tokratno razstavo z naslovom Nebo nad Snežnikom je kurirala dr. Vesna Krmelj, ki je v tekstu, ki spremlja dogodek, napisala: »Slike na tej razstavi so nastale pred več kot tridesetimi leti, pa vendar delujejo podobe pred nami sodobno in so tako aktualne, kot bi bile naslikane v zadnjem času. Čas se jih je komaj dotaknil, ali bolje, naslikane so bile z zavestjo, da se z njimi šele rojeva neka nova občutljivost, nova podoba.«

Razstavo je skupaj z Javnim skladom za kulturne dejavnosti OI Cerknica in ob podpori Narodnega muzeja Slovenije pripravil Javni zavod Snežnik kot poklon umetnici ob njenem 70. rojstnem dnevu.

Bogat kulturni poklon umetnici

V programu odprtja razstave, ki ga je vodil Borut Kraševec, je z izvedbo slovenskih samospevov nastopila sopranistka Anemarija Štefančič ob klavirski spremljavi Karin Lekan, umetnico pa je z izvedbo Clementijeve sonatine presenetil njen vnuk Teodor Tar Gumilar. Razstavo je odprl direktor Javnega zavoda Snežnik Zdenko Truden. Akad. slik. Stanislava Sluga Púdobska je ob odprtju jubilejne razstave prejela čestitke številnih obiskovalcev in gostov, katerim se jim je pridružila tudi častna gostja, veleposlanica Republike Indije v Sloveniji, Njena ekscelenca gospa Namrata Satdeve Kumar.

Razstava bo v gradu Snežnik (Kozarišče 67, 1386 Stari trg pri Ložu) odprta do vključno 26. junija 2022, od ponedeljka do petka med 11. in 15. uro, ob sobotah in nedeljah od 10. do 16. ure. Lepo vabljeni.

Romana Nared

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja