Obvestilo

Sto pohodnikov po poteh izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega

Prvo septembrsko soboto je Zavod Rihtarjeva domačija pripravil šesti pohod iz Babnega Polja do Goričic – Po poteh izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega. Ob prijetnem pršenju dežja se je pohoda udeležilo 100 pohodnikov. Osrednji lik je bil tokrat Martin Krpan z Vrha pri Sveti Trojici, ki je pohodnike na svoji kobilici spremljal ves dan, skozi devet krajev,  mimo številnih kulturnih in naravnih znamenitosti Notranjsko-kraške regije.

Pohodniki so se v jutranjih urah zbrali pred Rihtarjevo domačijo – rojstno domačijo pisatelja, kjer so si lahko ogledali, kako potekajo prenovitvena dela na gospodarskem delu domačije. Prenova domačije sovpada s Trohovo 120. obletnico rojstva ter je v celoti financirana z lastnimi sredstvi ustanoviteljice zavoda ter prostovoljnimi prispevki.

Po sveti maši v župnijski  cerkvi  sv. Nikolaja v Babnem Polju so pohodnike pogostili ob spremljajočem kulturnem programu ter nagovoru župana občine Loška dolina Janeza Komidarja. Po končanem programu je pohodnike blagoslovil duhovni pomočnik v župniji Stari trg pri Ložu in Babno Polje Anton Markelj.

Pohodnike so prijazno in gostoljubno sprejeli številni domačini iz vasi skozi katere se vije pot, za dobro voljo pa so poskrbeli citrarka Damjana Praprotnik, harmonikarja Domen Šraj in Magda Mlakar. Podružnične cerkve so odprli tamkajšnji ključarji oz. mežnarji.

Zavod Rihtarjeva domačija s tovrstno prireditvijo vsako leto v Babno Polje pritegne številne ljubitelje pohodništva, kulturnih in naravnih znamenitosti ter tako znatno prispeva k prepoznavnosti občine Loška dolina, hkrati pa osvetljuje zgodovino slovenskega izseljenstva in delež notranjskih izseljencev.

V oktobru zavod pripravlja prireditev Lovske in gozdarske zgodbe v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine.

Besedilo in foto: Alenka Veber, Zavod Rihtarjeva domačija

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja