Obvestilo

Svetniki proti postavitvi kipa matere Tereze v središču Postojne

Postojnski občinski svet je po burni razpravi sinoči zavrnil soglasje k postavitvi kipa Matere Terezije, ki ga je občini želel podariti Besim Hajdari, občan kosovskega rodu, v središču mesta. Osem svetnikov je glasovalo za postavitev, osem pa jih je bilo proti.

Gre za dva metra in pol velik kip svetnice Matere Tereze, ki bi po donatorjevem mnenju moral stati v neposredni bližini občinske stavbe, v občini pa so prepričani, da takšen kip v središče mesta ne sodi, Hajdari pa ga lahko postavi na kakšno drugo, zasebno lokacijo. Postojnski svetniki niso zavrnili le postavitve kipa matere Terezije na predlagano lokacijo, pač pa njegovo pridobitev.

Proti postavitvi kipa v starem mestnem jedru Postojne je bila tudi postojnska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine, je razvidno iz gradiva za sejo občinskega sveta. Med razlogi za zavrnitev postavitve kipa matere Tereze so predvsem neustrezna lokacija in to, da kip nima kakšne večje umetniške vrednosti, ki “bi vrednost dediščine v prostoru zmanjšala, kar je v nasprotju z varstvenim režimom”.

Svetniki so sicer sinoči brez obširnejše razprave potrdili vse druge predlagane sklepe. Med njimi je tudi investicijski program celovite energetske sanacije javnih objektov v lasti občine Postojna po modelu energetskega pogodbeništva, prav tako pa so se strinjali tudi s predlogom rebalansa letošnjega občinskega proračuna, ki predvideva za 21,8 milijona evrov prihodkov in dobrih 21,7 milijona evrov odhodkov.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja