Obvestilo

Svetovna premiera Slovenske suite – Preprosto Slovenija

Pred dobrimi sedmimi leti je vsestranska umetnica Shirlie Roden začela sanjati velike sanje, in sicer, da svoje pesmi, za katere je navdih dobila v Sloveniji, skupaj s simfoničnim orkestrom poveže v Slovensko suito – Preprosto Slovenija.

In saj veste, kako je s sanjami … Če želimo, da se nam uresničijo, moramo vanje vložiti celega sebe ter verjeti tako v sanje kot vase  tudi takrat, ko se zdi, da jih je nemogoče doseči.

Shirlie Roden je verjela in ni obupala. Tako smo bili 7. in 8. avgusta letos priča svetovni premieri Slovenske Suite – Preprosto Slovenija.

Koncerta, ki sta bila na gradu Ribnica in Lanthierijevem dvorcu v Vipavi, je izvedla skupaj s simfoničnim orkestrom Cantabile iz Logatca, ki ga sestavljajo nadarjeni mladi glasbeniki iz vse Slovenije pod vodstvom ustanovitelja in dirigenta Marjana Grdadolnika ter koncertne mojstrice Tine Simonič.

Shirlie Roden iz Anglije prihaja v Slovenijo že dobrih 23 let in, kot pravi sama, se je zaljubila vanjo in v dušo Slovencev. Skozi njene oči je Slovenija še vedno tako čista in neokrnjena dežela, Slovenci pa ostajamo v stiku z naravo, odprti in nasmejani.

Na koncertih smo prisluhnili njenim avtorskim pesmim – napisala je tako besedila kot glasbo. Za simfonični orkester pa je čudovite priredbe, ki nas  popeljejo skozi občutenja in ustvarijo slike, o katerih govori poezija, uglasbil angleški glasbenik in dirigent Derek Barnes.

Orkester Cantabile je izvedel tudi dve skladbi Slaka Avsenika – na ta način smo se poklonili enemu največjih mojstrov slovenske glasbe – ter skladbo vsestranskega slovenskega umetnika Gala Gjurina Alfa Centauri – Najsvetlejša zvezda.

Shirlie Roden smo lahko nekajkrat prisluhnili tudi v Logatcu in k nam se ponovno vrača oktobra letos, ko bo imela logaški knjižnici predavanje  o svojem musicalu o Ivani Orleanski, v studiu Harmonija bo vodila sproščanje z zvokom ter delavnico zdravljenja z glasom kot njene edinstvene metode povezovanja s samim seboj, svojim bistvom. V Arboretumu in Ljubljani pa bo imela  tudi koncerta, na katerih nam bo predstavila svojo novo zgoščenko Be the Love – Bodi ljubezen.

Nataša Kogoj

Foto: Luka Novak Kogoj

Shirlie Roden-koncert2

 

 

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja