Obvestilo

Svoboda je v zraku na vsakem koraku

To nam je danes samoumevno,  pred 77 leti pa ni bilo tako. Vsi vedo, da je okupator obdal z žico Ljubljano, a je od februarja leta 1942 pa do konca vojne tudi Logatec bil obdan z bodečo ograjo.  Povečalo se je tudi nasilje okupatorjev, ki so mesec dni kasneje v obsežni raciji sedemdeset Logatčanov, med katerimi so bili tudi odborniki, aktivisti in simpatizerji OF, odpeljali v internacijo.

Kljub temu se je odpor  nadaljeval, nekaj aktivistov seje umaknilo v ilegalo in sredi aprila so se zbrali nad hudourniško sotesko Laih kamen v Žibršah, kjer so postavili pravo šotorišče. Skupini se je pridružil tudi Rado Peharček, ki so ga  izvolili za komandirja. Skupina je štela nekaj nad 20 borcev, imenovali so se Logaški ali Radotov vod, danes je uveljavljeno ime Logaška četa. Samostojno je delovala dober mesec dni, potem pa se je priključila 4. bataljonu Notranjskega odreda, ki se je kasneje preimenoval v Dolomitski odred.

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Logatec Tabor že deseto leto zapored organizira spominski pohod na kraj ustanovitve Logaške čete. Tam sta Odbor Dolomitskega odreda in ZZB NOV Logatec leta 1982 postavila spominsko obeležje. Ob njem je bila 25. maja, na dan, ko smo v  bivši skupni državi Jugoslaviji praznovali dan mladosti, slovesnost, katere se je udeležil tudi prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. V kratkem nagovoru je med drugim pohvalil Logatčane, ki  spomin na te dogodke ohranjajo  in prenašajo na mlajše rodove.

Prisotne je pozdravila predsednica Logaškega Združenja Vesna Jerina, zgodovinski oris je podal predsednik KO Logatec Tabor Branko Rupnik, Zvonka Gantar in Slavko Suhadolc sta popestrila program z recitacijama.  Pogosto je na bojnih poteh partizane spremljala harmonika, tokrat je že ob prihodu pohodnike s pesmijo V temnem gozdu ob tabornem ognju pozdravila kitaristka Marjetka Popovski iz Izole, ki nam je kasneje zapela še več partizanskih in borbenih pesmi.

Pohodniki so po slovesnosti odšli  do domačije Tumletovih, kjer so jim, tako kakor so poskrbeli za borce med vojno, tudi tokrat postregli  z dobro malico.

Besedilo in foto: Brane Pevec


Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja