Obvestilo

Ta teden znani rezultati novih vzorčenj pitne vode

Javno podjetje Kovod Postojna danes nadaljuje s čiščenjem celotnega vodovodnega sistema, s katerim so pričeli že minuli petek. Glede na zadnje analize, opravljene pred tednom dni, ki so pokazale presežene vrednosti motnosti in mikrobiološke neskladnosti pitne vode in ukrep obveznega prekuhavanja pitne vode na celotnem področju vodovodnega sistema Postojna-Pivka, se je podjetje odločilo celostno pristopiti k izboljšanju razmer ter zagotovitvi nemotene oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo.

Vodarna Malni v Planini je centralni objekt podjetja Kovod iz kjer se nadzoruje vse objekte, vsa črpališča in prečrpališča ter rezervoarje, namenjene pitni vodi.

Danes je bil iz rezervoarja čiste vode v vodarni Malni vzet nov vzorec, ki bo pokazal kvaliteto pitne vode, po dezinfekciji pa bo sledil vnovičen odvzem, ki bo dokončno pokazal kakovost vseh ukrepov ter samega sistema in naše pitne vode. Negativnost obeh odvzetih vzorcev bi lahko konec tega tedna pomenila tudi preklic obveznega ukrepa prekuhavanja pitne vode, ki sicer na območju občin Postojna in Pivka velja od 10. novembra.

Posamezni paraziti, ki so bili prejšnji teden zaznani v sistemu, so lahko še vedno živi, vendar imajo zaradi prehoda skozi UV filtracijo poškodovan DNK in se ne morejo nadalje razmnoževati.

Vsa dodatno izvedena vzorčenja, dezinfekcija in izpiranja, za katera so se odločili v podjetju Kovod z namenom kakovostnega zagotavljanja pitne vode, bodo podjetje stala med 10.000 in 20.000 evrov.

Doris Komen

Poslušajte izjavo Blaža Kolarja, vodje črpališč o postopku del, zaznavanju težav in ukrepih ob nedavnih nevšečnostih s pitno vodo…

Kaj bi pomenila rekonstrukcija vodarne oziroma posodobitev tamkajšnjega sistema pa pojasnjuje David Penko, v. d. direktor Kovoda:

Pitna voda 2

 

Fotografije so bile posnete na vodarni Malni v ponedeljek, 17. novembra 2014.

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja