Obvestilo

Tehniški muzej Slovenije: do zdravja z mineralnimi vodami

V torek, 3. marca 2015, bodo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki  ob 18. uri odprli  gostujočo razstavo Muzeja znanosti in tehnike iz Beograda »Ob izvirih mineralnih voda«.

Zdravilne lastnosti mineralne vode iz Vrnjačke Banje so bile poznane že v rimskih časih, največje naravno zdravilišče v Srbiji pa se je začelo razvijati sredi 19. stoletja. Pravi razvoj zdraviliškega turizma se je začel v prvih letih 20. stoletja, danes pa poleg zdravljenja z mineralno vodo vključuje še možnosti sproščanja, zabave in aktivnega preživljanja počitnic.

Gostujoča razstava Muzeja znanosti in tehnike iz Beograda prikazuje zgodovino zdravilišča in razvoj metod zdravljenja, sestavo in zdravilne učinke zdravilne vode ter različne načine njene uporabe za zdravljenje, kot tudi spisek bolezni, ki jih ni mogoče zdraviti. Prestavljeno je tudi življenje v zdravilišču in osebje, ki je vse od začetkov zdravilišča skrbelo za zdravje in dobro počutje obiskovalcev. Razstava bo na ogled do 5. aprila 2015.

Gostovanje razstave sta omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije ter Ministrstvo za kulturo in informiranje Republike Srbije.

Na odprtju razstave bo spregovoril državni sekretar na Ministrstvu za kulturo RS Anton Peršak.

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki bo sicer odprl svoja vrata v nedeljo, 1. marca 2015. Na ta dan bo med 15. in 18. uro na ogled prikaz kovanja podkev.

Na fotografiji (arhiv TMS): razglednica Vrnjačke banje (1907)

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja