Obvestilo
BISTRA, 02.04. 2011, tehniški muzej, Titovi avtomobili. Foto: ALES CERNIVEC/Delo

Tehniški muzej Slovenije: v novo sezono z razstavo Vse o zvoku

S 1. marcem bo Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki zopet odprl svoja vrata. Za posamezne obiskovalce je bil namreč zaradi neogrevanih prostorov zaprt od 4. decembra 2015 do 29. februarja 2016.

Z začetkom sezone bosta poleg stalnih zbirk in občasne razstave »Ana in Teddy: Medved v Sloveniji« na ogled tudi prenovljena postavitev zbirke protokolarnih vozil, večin povezanih z jugoslovanskim predsednikom Titom, ter stalna razstava »Razvoj tekstilne industrije na Slovenskem«.

Sezono bodo popestrili z bogatim programom sobotnih delavnic in nedeljskih prireditev, v četrtek, 24. marca 2016, ob 18. uri pa bodo odprli obsežno razstavo »Skoraj vse o zvoku«.

Obiskovalci bodo na razstavi spoznali mehanizem sluha, načine ustvarjanja zvoka, merske enote in analize. Glasba bo predstavljena z osnovnimi tipi glasbil, zgodovino zapisovanja od antike do današnjih glasbenih not, z napravami za snemanje in predvajanje zvoka, osnovami akustike in spoznanjem, kaj naredi glasbo prijetno za uho. Poseben del bo namenjen ultrazvoku, ki ga ljudje zaradi visoke frekvence ne zaznamo, je pa izjemno pomemben za nekatere vrste živali, pa tudi za razvoj industrije in medicine.

Razstavljeno bo muzejsko gradivo Tehniškega muzeja Slovenije (od najstarejših naprav za predvajanje in zapis zvokov, številnih proizvodov akustične tehnike slovenskih proizvajalcev do najnovejših digitalnih naprav), glasbila iz Narodnega muzeja Slovenije in izbrano gradivo zasebnih zbiralcev. Predstavitve bodo dopolnjene z interaktivnimi točkami, ki bodo obiskovalcem približale praktične vidike predstavljenih vsebin. Poseben del bo namenjen najmlajšim, ki se bodo na zabaven način seznanili z različnimi zvoki – prisluhnili bodo zvokom narave in tistim, ki nastanejo pri obratovanju strojev, naprav in orodij.

Posebnost razstave bo »gluha soba«, v kateri bodo obiskovalci spoznali nenavaden občutek, ki ga povzroči skoraj popolna tišina, ki je v naravi ne moremo doživeti.

Vir: TMS

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja