Obvestilo

Tematska pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru – naj tematska pot v državi!

Turistična zveza Slovenije je tematsko pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru  prepoznala kot najbolj izstopajočo v državi in jo v kategoriji NAJ tematska pot leta 2020 uvrstila na prvo mesto. Nagrado ji je podelila v okviru akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna. V okviru te je strokovna komisija izbirala najlepše in najgostoljubnejše kraje letošnjega leta. Naziv NAJ tematska pot je naš Drvošec dobil v soboto popoldan na – zaradi epidemiološke situacije v državi – virtualni podelitvi.

Skoraj 4 kilometre dolga Tematska pot Drvošec, na kateri sta dve opazovalnici za ptice – Kuharca in Klejni vrh, 10-metrski razgledni stolp Otočec ter vrsta interaktivnih info točk, poteka ob Cerkniškem jezeru, večinoma po gozdnem grebenu. Ker pot poteka po nekoliko dvignjenem terenu, ponuja prekrasne razglede na presihajoče jezero, coprniško Slivnico in širšo okolico.

Gre za lahko pešpot, ob pohodniški obutvi primerno za vse generacije, predvsem so nad nekaterimi točkami na njej navdušeni otroci (npr. plezalo ris, silhueta medveda in volka, luknjice v prehranjevalni verigi). Obiskovalci parka se lahko po poti sprehodijo kadarkoli, zaradi menjave letnih časov in spreminjanja gladine ter velikosti jezera je doživetje na njej vsakič drugačno. Notranjski park v poletnem času organizira tudi vodene pohode po poti, s to ponudbo pa se povezuje z domačini; gospodinja spretnih rok Lili Mahne nekje na poti čaka s prigrizkom, pripravljenim iz sestavin narave, Levarjev Frenk pa malo bolj utrujene med posameznimi točkami na poti, ali pa nazaj na izhodišče popelje z lojtrnim vozom na konjsko vprego.

»Nagrade smo veseli, saj nam potrjuje, da gremo z našim delom v pravo smer – to nam je potrdila stroka in to nam potrjujejo obiskovalci, ki se vsakodnevno radi sprehodijo po tej sproščujoči poti čudovitih razgledov, sredi neokrnjene narave Notranjskega parka,« sporočajo iz parka, ki je pot postavil s finančno pomočjo dveh projektov – LIFE Stržen in KRAS.RE.VITA (sofinanciran s strani EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije). Pot pa so jim omogočili še Agrarna skupnost Dolenje Jezero, zasebni lastniki parcel, Občina Cerknica, lokalna podjetja, ki so prispevala del finančnih sredstev (Elgoline, EBMPapst, Alpod).

NOR / Uredništvo NzN

Foto: arhiv NRP

Ne spreglejte

Projekt Predjama Sustainable – uvod v trajnostno mobilnost na Postojnskem

Projekt, usmerjen v upravljanje trajnostne mobilnosti na turistični lokaciji Predjama, podpirajo Islandija, Lithenštajn in Norveška …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja