Obvestilo

Temelji slovenskega alpinizma v Krpanovem domu v Pivki

Naši alpinisti, junaki doma in v svetu. Čas, ki je minil, vendar ob obujanju spominov čutimo ponos. Zgodba o vrhunskih alpinistih svetovnega merila se začne doma, v Sloveniji. Na domačem Triglavu.

 Kdo je bil tisti, ki je ustvaril to svetovno znano alpinistično zgodovino ter pustil slovenski pečat v svetu?

 

Aleš Kunaver je v pionirski dobi našega himalajizma vodil prijatelje alpiniste v najtežje stene sveta. Iz himalajskih začetnikov (Trisul 1960) so zrasli v najboljše alpinistično moštvo na svetu.

Prijatelji so Aleša imenovali »bara sab«, kar v jeziku himalajskih domačinov pomeni vodja. Tuji alpinisti pa so ga imenovali »tehnokrat«, ker so bile odprave, ki jih je vodil, natančno, tehnično načrtovane. Vse je bilo predvideno, zračunano ter narisano na diagramih. Kot strojnik je neumorno konstruiral tudi alpinistično in GRS opremo, oblikoval avtobuse, jadrnice in celo letalske motorje. Ob tem pa predaval o alpinizmu v šestih tujih jezikih.

V Krpanovem domu v Pivki v sredo, 30. 10. 2019, ob 1800 pripravljajo prav poseben dogodek. Ogledali si bomo dokumentarni film »Čopov steber prvič pozimi« in se pogovarjali s še zadnjim živim alpinistom te odprave. S svojo prisotnostjo nas bo počastil Anton Sazonov – Tonač, ki je ta vzpon prvič pozimi občutil na lastni koži.

S svojo udeležbo lahko počastite vse, ki so s svojim pogumom popeljali Slovenijo v vrh svetovnega alpinizma.

S prisotnostjo nas bo razveselila soproga Aleša Kunaverja – Dušica Kunaver, in nekateri alpinisti, ki so poznali Aleša osebno ter z njim dosegli vrhove domačih in tujih gora.

Vstop je prost.

Foto: Odprava na Makalu 1975 (arhiv PZS)

 

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja