Obvestilo

Tik pred praznovanjem drugega rojstnega dne – zmajev ravs

V Parku Postojnska jama se je začelo 2. rojstnodnevno praznovanje 21 zmajevih mladičkov. Prav v teh dneh pred dvema letoma se je v akvariju v Postojnski jami pred očmi celega sveta izlegla prva ličinka človeške ribice. Nekoč nebogljeni mladički danes že kažejo svojo divjo naravo. Doživeli smo pravi zmajev ravs!

 Nekoč nebogljeni – danes zmajski

Od konca maja do sredine julija 2016 se je iz želatinastih jajčec izleglo 21 mladičkov v velikosti komaj 18 mm (video izleganje: https://we.tl/W05vR0wFWm). Na začetku so večji del časa preležali na boku in se hranili z zalogami rumenjaka v trebuščku. Ob 2. obletnici pa so človeške ribice že pravi jedci, ki obožujejo predvsem za njih posebej vzgojene črvičke, solinske rakce in vodne bolhe. Zaradi velikega apetita in ugodnih življenjskih pogojev v naših akvarijih »zmajčki« danes merijo že več kot 9 cm. Z odraščanjem pa postajajo tudi vse bolj živahni.  Nedavno se je njihov zmajski karakter pokazal v pravem zmajevem ravsu (video pretep: https://we.tl/XI3BaQ1gbg ).

Usoden pretep

Svoje moči sta pomerila mladiča iz skupnega akvarija. Spopad je terjal poškodbe in tako je konec aprila zmajček Viktor ostal brez polovice zadnje desne nogice. Ugotovili smo, da mu je po »zakonu močnejšega« okončino odgriznil drugi mladič. Razgreteže smo takoj po neljubem dogodku ločili, vsakemu dodelili svoj akvarij, ranjencu pa takoj ponudili oskrbo.

Oskrba ranjenca

V sodelovanju s strokovnjaki z Biotehniške fakultete smo poškodovanega mladička nemudoma oskrbeli. Da bi preprečili okužbo smo ga za 24 ur položili v močno razredčeno Holtfreterjevo raztopino (solna raztopina), nato pa v čisto UV filtrirano vodo, s katero smo želeli omejiti prisotnost spor in ostalih potencialnih patogenov.

Regeneracija poteka …

Kar dva tedna smo trepetali za Viktorjevo zdravje in 24 ur na dan opazovali njegov napredek pod IR-kamero. Na dan, ko zmajevi mladički praznujejo svoj 2. rojstni dan, pa lahko z veseljem sporočimo: regeneracija poteka! K sreči so človeške ribice, za razliko od ljudi, ohranile redko sposobnost obnavljanja svojih okončin. Viktorjeva nogica se lepo celi in sčasoma mu bo zrasla nova. Ker pa je svet pod zemljo upočasnjen, bo  tudi regeneracija  počasnejša. Na primeru Viktorja bomo lahko  v živo opazovali, kako dejansko poteka in kdaj bo do konca razvil novo okončino.

Znanstveniki proučujejo – pri nas se dogaja!

Medtem ko kitajski in danski znanstveniki v sodelovanju z Biotehniško fakulteto v Ljubljani preučujejo genom človeške ribice, zmajevi mladički v Postojnski jami pišejo navdušujoče zgodbe. Do danes je novica o največji jamski živali obkrožila ves svet in dognanja iz zibelke speleobiologije so pomembno vplivale na poznavanje te živalske vrste. Prepričani pa smo, da bodo raziskave znanstvenikov, ki preučujejo genom te skrivnostne živali, v prihodnosti pomembno zaznamovale tudi naša življenja. Ali kot je povedal eden od ključnih raziskovalcev v tem projektu prof dr. Bolund: »Če bi aktivirali notranjega proteusa v sebi, bi lahko zamenjali organe in okončine, kot jih zna ta dvoživka.«

Fotografije v prilogi: arhiv Postojnska jama

Na vodilni fotografiji: Človeške ribice – juvenili iz Postojnske jame merijo že več kot 9 cm.

Video posnetki na povezavah: arhiv Postojnska jama

Izleganje – preboj ličinke skozi želatinast ovoj
Človeška ribica – ličinka – mesec dni po izleganju
Detajl sprednje okončine človeške ribice

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja