Obvestilo

Tomaž Habe in Zdenka Kristl – dobitnika nagrade Frana Gerbiča

Gerbičevo nagrado za življenjsko delo sta letos prejela skladatelj in profesor Tomaž Habe ter violončelistka Zdenka Kristl Marinič, sinočnje prireditve v Kulturnem domu v Cerknici pa se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Priznanja za izjemne dosežke so prejeli flavtistka Ana Kavčič Pucihar, kitaristka Irena Pajtler in pozavnist Mihael Švagan.

Gerbičeva priznanja - Rupar govor

Nagrade in priznanja Frana Gerbiča Zveza slovenskih glasbenih šol tradicionalno podeljuje zaslužnim pedagogom za življenjsko delo in izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.

Skladatelj, tenorist in dirigent Fran Gerbič (1840-1917) je bil rojen v Cerknici. Petje in kompozicijo je študiral v Pragi in bil leta 1868 angažiran v tamkajšnjem Narodnem gledališču. Med letoma 1868 in 1878 je bil prvak zagrebške opere, v letih 1881-86 je deloval v Lvovu, nato v Ljubljani. Fran Gerbič je pripomogel k ustanovitvi poklicnega slovenskega gledališča leta 1892, v katerem je dirigiral operne predstave. Izdajal je prvo slovensko glasbeno revijo Glasbena zora. Njegov opus obsega okoli 600 skladb.

Na slovesnosti ob podelitvi so nastopili prvonagrajenci letošnjega tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev TEMSIG in BALTEK ter gojenci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana s samospevi Frana Gerbiča.

Predsednik republike Borut Pahor se je že pred prireditvijo v Cerknici seznanil z odpravljanjem posledic lanskih poplav in žledoloma. Županu Marku Ruparju je ponudil pomoč pri pridobivanju odgovorov za pričetek prepotrebnih preventivnih investicij, ki bi omilile posledice morebitnih poplav, so sporočili iz predsednikovega urada. Predsednika je zanimalo, kako se občina spopada s posledicami žledoloma in lanskih poplav, pri čemer mu je župan pojasnil, da se soočajo z neodzivnostjo nekaterih institucij glede pričetka preventivnih investicij. Pahor je zato ponudil pomoč pri pridobivanju odgovorov.

Predsednik republike je obiskal tudi gasilce Prostovoljnega gasilskega društva Cerknica in se jim ob tem zahvalil za njihovo požrtvovalno delo in nesebično pomoč.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Valter Leban

Gerbičeva priznanja - Rupar in Pahor  Gerbičeva priznanja-Rupah in Pahor z gasilci

 

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja