Obvestilo

Tržaška cesta v Postojni kmalu v novi podobi

Dolgo pričakovana obnova Tržaške ceste v Postojni se bo v juniju tudi dejansko začela. Včeraj je župan Igor Marentič podpisal pogodbo z izvajalcem del, podjetjem Kolektor CPG d.o.o. iz Nove Gorice s partnerjem Hidrotehnik d.o.o., Ljubljana. Pogodbena vrednost del je 2.730.000 eur, rok za izvedbo vseh del je 11 mesecev od uvedbe v delo.

 

„Zgodba ima že leta dolgo sled, od javnih tribun o ureditvi Tržaške ceste do končne ureditve. Marentič je zavrnil nekatere pomisleke, da je ocenjena vredost projekta prenizka. „Z omenjenim izvajalcem in podizvajalcem smo že sodelovali in bili zadovoljni,” je dodal in izrazil prepričanje, da bodo dela v letu dni končana, po zagotovilih izvajalca pa bodo uporabljeni materiali visoko kakovostni.

Tržaška cesta bo po novem tlakovana in brez pločnikov, promet pa bo še naprej enosmeren, saj je javna razprava pokazala, da si občani ne želijo popolne zapore ulice. Bo pa zato z obnovo v bodoče bistveno več prostora namenjenega pešcem in kolesarjem.

Kot je ob podpisu pogodbe še dejal postojnski župan, je bila Tržaška nekoč glavna cesta proti notranjosti države, Trstu … in je ostala taka, kot je bila pred 20, 30 leti. V osemdesetih je bila delno prenovljena infrastruktura. Pomembna tudi za turiste, saj se prav v tem času končuje prenova promenade Postojnske jame. Od slednje je občina dobila 2,5 milijona evrov dividend, kar bo namenjeno izključno prenovi Tržaške.

Zaradi večje varnosti bo tudi omejitev hitrosti znižana na 10 km/h in bo zato celotno območje Tržaške ceste obravnavano kot območje umirjenega prometa. Cestišče Stritarjeve in Jenkove ulice – vzhod  bo obnovljeno v asfaltni izvedbi in ohranilo obstoječ režim prometne ureditve.

Na obeh straneh vozišča je predvidenih 50 parkirnih mest in pet stojal za kolesa pred trgovino Mercator. Ob celotni trasi bo zasajenih 59 novih dreves, ki bodo poskrbela za bolj zeleno podobo Tržaške ceste.

Novo stopnišče ob Mercatorju bo glavna peš povezava do avtobusne postaje, tlakovana površina ob vznožju stopnišča pa bo predstavljala vhodni prostor za sanitarije in dvigala.

Vse pohodne in vozne površine znotraj območja urejanja na Tržaški cesti bodo enotno utrjene in tlakovane z betonskimi tlakovci. Vozna površina ceste in kolesarske steze bo označena z robnikom v kontrastni temno sivi barvi, višinske razlike med voziščem in peš površino pa ne bo več. Na ta način bo prehajanje čez cesto za pešce olajšano, rob cestišča pa kljub temu jasno viden.

V sklopu projekta rekonstrukcije vodovodnega omrežja in kanalizacije na Tržaški cesti v Postojni je načrtovana tudi novogradnja objekta javnih sanitarij in dvigala. Glavni dostop do sanitarij, ki bodo vkopane pod trg pred stavbo Mercatorja ob Tržaški cesti, je predviden z Jenkove ulice, dvigalo pa bo nivo Jenkove ulice povezovalo z nivojem Tržaške ceste.

Blanka Markovič Kocen

Foto Atelje Postojna

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja