Obvestilo

Tržaška cesta v Postojni z novo podobo

V okviru tržnice nevladnih organizacij, dogodka Postoj-na-živi ulici, ki bo združil številne organizacije, društva, ponudnike ter ostale lokalne deležnike, bodo jutri ob 15.00 v Postojni uradno odprli prenovljeno Tržaško cesto, župan Občine Postojna Igor Marentič in vodja projekta Robert Ozbič pa sta na novinarski konferenci predstavila podrobnosti in informacije o samem poteka in izvedbi investicije.

 Ulica bo kot območje umirjenega prometa, kjer je največja dovoljena hitrost 10 km/h, prijaznejša pešcem in kolesarjem ter varnejša za otroke. Število parkirnih mest  je manjše kot doslej, bo pa občina zato uredila dodatna parkirišča, ob koncu tedna pa naj bi parkiranje ob cesti celo prepovedali. Na obeh straneh vozišča je 50 parkirnih mest, po 2 med dvema sosednjima drevesoma, in po 5 stojal za parkiranje koles pred trgovino Mercator in nekdanjo Blagovnico.

Občina Postojna je v zadnjem letu obnovila komunalno in cestno infrastrukturo na treh ulicah v centru mesta Postojna. Namesto mešanega sistema kanalizacije so zgradili ločen sistem kanalizacije, obnovili vodovodno omrežje in novo javno razsvetljavo, vsi upravljalci preostale infrastrukture pa so izvedli podzemne instalacije.

Nadomestilo oškodovanim poslovnim subjektom

Občina Postojna je z namenom blaženja posledic, nastalih zaradi izvajanja projekta obnove gospodarske javne infrastrukture Tržaške ceste, Stritarjeve ulice in Jenkove ulice-vzhod, v letu 2022 objavila dva javna razpisa za spodbujanje poslovanja podjetij v posebnih okoliščinah. Predmet obeh razpisov je bila dodelitev finančne pomoči upravičencem v obliki sofinanciranja upravičenih stroškov, ki so upravičencem nastali v obdobju upravičenosti in so bili realizirani. Obdobje upravičenosti je sovpadalo z obdobjem izvajanja projekta obnove gospodarske javne infrastrukture. Za izvedbo obeh javnih razpisov je skupno zagotovljenih 80.000 EUR proračunskih sredstev.  Kot je povedal Marentič, bo za izpad prihodkov letos poleti, na primer, večina dobila po 4.500 evrov. V naslednjem letu bo Občina Postojna namenila tudi subvencije za ureditev fasad objektov na Tržaški cesti.

 Blanka Markovič Kocen

 Foto: Silvo Čuk

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja