Obvestilo

Tudi Cerknica z lokalnim programom kulture

  1. redna seja občine Cerknica je bila tokrat v znamenju kulture. Občinski svetniki so namreč potrdili Lokalni program kulture Občine Cerknica 2017 – 2020, ki ga je pripravila delovna skupina, v katero so bili vključeni predstavniki občine, Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica, Območne izpostave JSKD Cerknica, Zveze kulturnih organizacij in Notranjskega regijskega parka (NRP).

Cerknica – Kot je poudaril Bogdan Urbar, predstavnik NRP, je strategija eden od korakov k boljšemu razvoju kulturne dejavnosti v Občini Cerknica in dokument, ki bo začrtal prihodnje delovanje kulturnih organizacij. Je pa svetnik Naše Notranjske Aleš Štefančič ob tem izpostavil, da v programu pogreša več načrtov glede mednarodnega sodelovanja in kulturnega turizma. »Treba je razmišljati, da bi kultura začela prinašati tudi dobiček,« je poudaril Štefančič, ki je imel pomisleke še glede Pravilnika  o postopkih in merilih za vrednotenje kulturnih programov in projektov, ki se sofinancirajo iz občinskega proračuna. Po njegovem mnenju je pravilnik diskriminatoren do nekaterih kulturnih dejavnosti in merila niso postavljena dovolj transparentno, zato ga svetniki NaNo tudi niso podprli. Pravilnik je bil sicer sprejet, župan pa je obljubil tudi regulacije, v kolikor se bodo pri vrednotenju res pokazale težave.

Glede na to, da je bil očitek stranke Naša Notranjska, v točki o Odloku o proračunu Občine Cerknica za leto 2017 v drugi obravnavi, ki so ga svetniki ob manjših regulacijah sicer potrdili, tudi ta, da je predlog proračuna premalo razvojno naravnan, pa je cerkniški župan svetnike še enkrat opozoril, da v tej finančni perspektivi praktično ni aktivnosti, ki bi podpirale projekte na področju športa, kulture, šolstva, čeprav naj bi bili ravno slednji pogoj, da so predstavniki  Vzhodne kohezijske regije, v katero spada tudi cerkniška občina, podprli operativni progam. »Sedaj pa se bojimo, da evropska sredstva sploh ne bodo počrpana,« je poudaril Rupar, ki je opozicijo tudi okrcal, da papir prenese marsikatero idejo, medtem ko občinski proračun pač ne.

Besedilo in foto: Maruša Opeka

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja