Obvestilo

Tudi po 140 letih dolnjelogaški gasilci zrejo v prihodnost

Ob 140-letnici PGD Dolnji Logatec so se skozi mesto v gasilski paradi podali ne samo slavljenci, pač pa tudi pripadniki sosednjih in pobratenih gasilskih zvez in društev. Pretekli teden so visoki jubilej počastili tudi s slavnostno akademijo.

»Najlepše je praznovati s prijatelji,« je uvodoma dejal predsednik PGD Dolnji Logatec Urban Korenč, ki je letos nasledil dolgoletnega prvega moža dolnjelogaških gasilcev Bernarda Jereba. Praznično je bilo vzdušje v društvu že vse leto, kar pa ni motilo aktivnosti in izvajanja nalog gasilcev.

Nedeljsko popoldne so bile nekaj časa zaprte ceste v Logatcu, saj je po njih korakala skoraj nepregledna množica gasilk, gasilcev, pripadnikov enot za zaščito in reševanje, za njimi pa so peljala tudi vozila domačih in sosednjih gasilskih zvez – cerkniške, postojnske, vrhniške, škofjeloške, idrijske  in gasilske zveze iz Loške doline. Postojnski, vrhniški  in idrijski gasilci so se slovesnosti udeležili vsak s svojo avto lestvijo, Postojnčani in Idrijčani so na Tržaški cesti,na križišču pri NLB, ustvarili pravi slavolok kot nekakšen simbol prijateljstva med gasilci, medtem ko je vila avtolestev PGD Vrhnika udeležena v mimohodu tehničnih vozil na paradi.

Kot je povedal Urban Korenč so dolnjelogaški gasilci v zadnjem desetletju izvedli prek 600 intervencij in tisoče ur prostovoljnega dela. Društvo je preživljalo krizne čase, vojne, materialno pomanjkanje, spremembe občinskih meja,  političnih sistemov, denarnih enot … In ostalo, tako kot ogenj, davni spremljevalec človekovih življenj.

Danes je društvo moderno organizirano, sodobno opremljeno, pripravljeno na vse izzive. Poleg osnovne dejavnosti so med drugim usposobljeni tudi za delovanje v naravnih in prometnih nesrečah. »Gledamo v prihodnost. Iščemo nove tehnološke izboljšave, se stalno izobražujemo, da bomo kos še tako zahtevnim nalogam,« je dejal Korenč.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja