Obvestilo

Tudi za prebivalce Begunj, Selščka in Bezuljaka kakovostna pitna voda

Konec prejšnjega tedna so v naselju Selšček v Begunjah pri Cerknici slovesno odprli novozgrajen vodohran Begunje. Tako je Občina Cerknica zaključila projekt rekonstrukcija vodovodnega sistema Begunje – III. faza, prebivalci prebivalce Begunj, Selščka in Bezuljaka pa dobili  kakovostno pitno vodo.

20151127_145526

»Dandanes imamo vode skoraj vedno dovolj oziroma nam jo včasih narava prinese celo preveč. Pa ni bilo vedno tako,« je uvodoma spomnila Jasna Zalar, svetovalka za stike z javnostmi in gospodarstvo na cerkniški občini, in dodala, da izvira, ki bi dajal dovolj vode v okolici Begunj in Bezuljaka, ni bilo, razen majhnega izvira pod Zalakami. Prebivalci Begunj, Selščka in Bezuljaka so morali hoditi po vodo s čebri in sodi z volovsko vprego v Cerkniški potok.

Dela na zdajšnjem vodovodnem sistemu Begunje so se začela v letu 2006 s hidrogeološkimi raziskavami in izdelavo vrtine globine 150 metrov. Dve leti zatem je bil opravljen črpalni preizkus in pridobljeno vodno dovoljenje za kaptažno vrtino Begunje. Investicija se je nadaljevala v letu 2011, ko je bila za celoten projekt izdelana projektna dokumentacija ter pridobljeno gradbeno dovoljenje. Celoten projekt predvideva izgradnjo 3.820 metrov cevovoda, 180 kubičnih metrov vodohrana, jaška na vrtini novega zajetja ter nizkonapetostni priključek. Tega istega leta je bila opravljena I., v letu 2013 pa II. faza rekonstrukcije  »V letošnjem letu smo sredi oktobra zaključili tretjo fazo del na vodovodu v Begunjah, v okviru katere je bilo zgrajenih 918 metrov vodovoda, jašek J2 in vodohran,« je še povedala Zalarjeva. V vodovodni sistem je bilo do sedaj skupno vloženih slabega pol milijona evrov.

Za prebivalce Begunj, Selščka in Bezuljaka ta naložba pomeni kakovostno pitno vodo in požarno varnost.

»Naselje Begunje je najhitreje rastoče naselje v občini, kar pomeni, da so nujno potrebovali kakovostno oskrbo z vodo,« je med drugim poudaril cerkniški župan Marko Rupar in v nadaljevanju opisal potek del. Izrazil je prepričanje, da poleti in pozimi ne bo več nihanj, pritisk pa bo stoodstotno zagotovljen. »Mislim, da ste in boste tudi v bodoče zadovoljni s preskrbo z vodo. To je naš skupen uspeh,« je še dejal župan in skupaj s predstavnikom KS Begunje, Alešem Košuto simbolično prerezal trak in novi vodohran, ki ga je blagoslovil tudi župnik Maks Ipavec, predal namenu.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

20151127_151109

 

 

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja