Obvestilo

Turizem je priložnost za ohranjanje ljudskega izročila

Danes obeležujemo Svetovni dan turizma, s katerim želi Organizacija združenih narodov sporočiti, da turizem pomembno vpliva na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične ter ekonomske vrednote. Postojnčani ob tej priložnosti opozarjajo, da je turizem hkrati priložnost, da ohranimo našo bogato kulturno dediščino. Z veseljem namreč opažajo trend, da se turizem vse bolj usmerja v butično ponudbo, osnovano na lokalnem ljudskem izročilu.

Temu trendu so se pridružili tudi z blagovno znamko postojnskega turizma. Gre za nabor podob, ki so ambasadorji območja in obiskovalce pritegnejo predvsem zaradi atraktivnosti legend in lokalnih zgodb. Znamka je osnovana na bogati zbirki muzejskega gradiva, pri odkrivanju starih legend pa so bili ustvarjalcem v veliko pomoč domačini.

V sodelovanju s priznano ilustratorko Polono Pačnik, ki je znamko kreativno zasnovala, so nastali štirje prepoznavni motivi Postojnskega. Tu so strašni zmaj, ki ga je z ukano premagal pastirček Jakob; človeška ribica, za katero pravijo, da je zmajev mladič. Seveda ne manjkata niti vitez Erazem in njegov Predjamski grad. Ker so bili prvi zapisi o teh likih prvič objavljeni v Valvasorjevi Slavi Vojvodine Kranjske, se tudi ilustracije zgledujejo po heraldičnih grbih Valvasorjevega časa. Vladimira Krese, direktorica Zavoda Znanje: »Priljubljenost ilustracij ter darilnega programa in povpraševanje po njem, tako med domačini, kot tujimi gosti, nas je vse prijetno presenetila. Zasnovana znamka postojnskega turizma je dokaz, da smo res lahko ponosni na lastne zgodbe«.

Zavod Znanje/Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Obnova logaškega gradu končana – zdaj mu je treba dati življenje

Marko Smole, lastnik gradu Logatec, je končal 12-letno prenovo tega poznorenesančnega dvorca, ene največjih kulturnih znamenitosti …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja