Obvestilo

Turizem kot vezivo regije

Notranjsko-primorske novice so v Postojni pripravile posvet o turističnih priložnostih v Primorsko-notranjski regiji v letu 2016. Gre za prvo tovrstno srečanje, ki je združilo najrazličnejše ponudnike turističnih storitev in proizvodov z območja med Snežnikom, Nanosom in Slivnico.

IC_D0005

Sogovorniki v uvodnem delu so si bili enotni, da ima Primorsko-notranjska regija velik turistični potencial, kot ključno pa so izpostavili potrebo po sodelovanju med različnimi akterji, kar pa ni vedno preprosto.

Regija lahko turistom veliko ponudi

Vodja sektorja za turizem na direktoratu za turizem in internacionalizacijo Mateja Tomin Vučković je opozorila, da sogovorniki v regiji že sami vedo, da je sodelovanje v regiji, ki turistom lahko veliko ponudi, nujno.

Bolj kritičen je bil direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed, ki je vzpostavitev sodelovanja ocenil kot zelo težavno, saj je po njegovem mnenju mogoče le, če imata oba udeleženca neposredno korist od njega.

Tudi Tomin Vučkovićeva je opozorila, da je treba tudi pri turističnem razvoju razmišljati trajnostno. Po njeni oceni se Zeleni kras in geslo I feel Slovenia, četudi na različnih ravneh, vsebinsko dopolnjujeta.

Aleš Zidar iz Društva za razvoj slovenskega podeželja je opozoril, da posamezne občine v regiji ne pomenijo ničesar, je pa zato Postojnska jama dovolj mednarodno prepoznavna, da bi lahko z njeno pomočjo pripeljali obiskovalce tudi v druge dele.

Župani: Turizem veliko obeta

Posveta so se udeležili tudi župani večine občin v regiji (na sliki), postojnski Igor Marentič, cerkniški Marko Rupar, logaški Berto Menard in bloški Jože Doles, medtem ko je pivškega župana nadomestil direktor Parka Vojaške zgodovine Janko Boštjančič.

Župani so bili mnenja, da sicer precej različne občine poleg krasa povezuje tudi mentaliteta ljudi, njihova iznajdljivost in tudi trma. Povezovanje so v en glas ocenjevali kot nujno, medtem ko v turizmu vidijo tisto gospodarsko panogo, ki veliko obeta.

Da bi obiskali regijske znamenitosti, turisti z avtocest zaidejo tudi na regionalne ceste, ki pa marsikje niso primerno urejene, pa je na okrogli mizi o trenutnem stanju in možnostih razvoja v regiji in državi  izpostavil predsednik OZS Branko Meh. »Če ta regionalna cesta ni primerna, se turisti mnogokrat ne vračajo,« je povedal.

Celostno podporo posameznikom na področju turizma ponujajo tudi v Regionalni razvojni agenciji (RRA) Zeleni kras. Njen direktor Boštjan Požar meni, da lahko RRA postane razvojno jedro, kjer bi nudili celostno podporo od informiranja do pomoči pri iskanju finančnih virov. Tako denimo ta čas vzpostavljajo garancijsko shemo.

Zavod znanje Postojna bo ob pomoči občine dobila tudi organizacijsko enoto turizem. Občina je po njenem mnenju v zadnjih letih zaspala, saj se je preveč zanašala na Postojnsko jamo.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Miha Belca, Valter Leban

REGIJSKI POSVET O TURIZMU - Valter Leban-4427

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja