Obvestilo

Učinkoviteje proti naravnim nesrečam

Župani občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Cerknica, Loška dolina in Bloke so se danes  sešli z ministrom za obrambo Jankom Vebrom in poveljnikom Civilne zaščite RS Srečkom Šestanom na posvetu v Postojni, kjer so spregovorili o ukrepanju na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Minister je uvodoma izpostavil veliko stopnjo ogroženosti na območju notranjske regije in povedal, da je eden skupnih projektov, vzpostavljanje sistema reševanja, v sklepni fazi. »Vse skupaj pa nas še čaka zahtevna naloga, priprava nacionalnega programa za zaščito pred naravnimi nesrečami,« je dejal minister.  »Načrtujemo, da bo nacionalni program na področju varstva pri naravnih in drugih nesrečah državni zbor  sprejel oktobra, in bo, upam si reči, dober nastavek za uspešno obvladovanje nesreč.«  Kot je še poudaril, je posvet v Postojni namenjen prav izmenjavi izkušenj, pogledov in dogovoru za še učinkovitejše delo.

Po ministrovih besedah je v zaključni fazi oblikovanje modula  enote Slovenske vojske, ki bo vključen v sistem  civilne zaščite  pod poveljstvom njenega poveljnika. »Pričakujemo, da bi 11. februarja letos ta modul , s katerim želimo še izboljšati sodelovanje med civilno zaščito, gasilci in pripadniki Slovenske vojske  ter nastopati še hitreje in učinkoviteje, že predstavili javnosti.«

Franc Šajn, vodja Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje v Postojni, ki je gostila udeležence posveta, je orisal značilnosti notranjske regije, ki obsega deset občin z okoli 70.000 prebivalci in jo označuje tako geografska kot podnebna razgibanost, zato je naravne nesreče na tem območju še toliko težje napovedati.

Podobne posvete bosta minister Veber in poveljnik civilne zaščite Šestan sicer pripravljala po vseh slovenskih regijah.  Poleg nacionalnega programa je namreč med drugim treba posodobiti tudi sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki šteje že več kot 20 let.

Besedilo in Foto:  Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja