Obvestilo

Umetniki mu rečejo najboljši festival na svetu!

V sredo, zadnji dan pred festivalom Plavajoči grad,  je program potekal pri razpadajočem dvorcu Koča vas pri Markovcu, kjer smo lahko uživali v nastopih različnih ad-hoc zbranih glasbenih zasedb z vsega sveta, ki so spontano nastale iz druženja umetnikov na Žagi pri Vrhniki. »Nebesa pod Snežnikom« je za bivanje pred in med festivalom umetnikom z veseljem posodil Benjamin Žnidaršič. Med skladbami je domačin Janez Kandare s pomočjo sina in hčerke postavil in »zdel« zelo visoko ostrnico in tako gostom predstavil tudi del naše dediščine. Ko je padel mrak, je na pročelje gradu umetnica iz teatra Libušin s Češke s pomočjo projektorja risala slike po motivih starih slovenskih plemiških pisem med nekoč v dvorcu živečima materjo in hčerko Caraduzzi, ki jih je izbrala in brala Milena Ožbolt. Branje so popestrili zvoki petja in mnogih zanimivih glasbil, ki so dogodek povezali v celoto. Večer se je nadaljeval s sproščenim druženjem med umetniki in domačini, ki so na koncu glasbenike z veseljem tudi pogostili.

Plavajoči gradIII-peter libušin

Teater Libušin

S prihodom »Ladije norcev« h gradu Snežnik se je v četrtek (končno!) tudi uradno začel že težko pričakovani festival Floating castle ali Plavajoči grad. Številne obiskovalce je že na vhodu, na »štangi«, pozdravila velika animirana figura, nekakšen vratar, ki je nastal pod rokami Braneta Solceta in njegove partnerice. Prostor okoli gradu je več kot 30 scenografov s Češke in iz Slovenije spremenilo v potopljeno Loško dolino. Mito-Loško morje polno otokov, odrov, ki nosijo imena vasi je morda za trenutek celo zmedlo domačine, ki so sprva mislili, da predstave in glasbeni koncerti res potekajo na primer v Šmorati, Luožu ali Nedljesku. A ko jih je Matija Solce po koncu otvoritvene predstave cirkusa Soluna odpeljal do Padaba, so hitro ugotovili, da so prišli na res pravljičen festival. Več kot 30 različnih predstav je na vseh 24 odrih navdušilo zbrane. Potrebno je le »zaplavati« s tokom ali proti njemu in v grajskem parku najti kotiček zase. In v obilici kotičkov prav vsak slej ko prej najde svojega. Nekateri tam, kjer lutka peče palačinke, drugi na Polanah (pravzaprav na Zagradnih njivah), kjer nam zgodbe podajajo s plesom, spet tretji pa na kakšnem od koncertov z vrhunskimi glasbeniki tako rekoč za vsakim grmom. Tisti, ki pa najraje kar sami odkrivate in potapljate svoje zgodbe boste zagotovo uživali v mnogih zanimivih inštalacijah, ki nam čarobno Loško dolino prikažejo v čisto novi luči.

Plavajoči gradIII-obiskovalci-četrtek

 

Obiskovalci v četrtek

Festival se v petek dopoldan od gradu seli prvo v vas Šmarato (pravo, ne oder!), v soboto pa v   Kozarišče, kjer bodo na dvoriščih domačinov potekale zanimive predstave in nastopi. Po 16. uri pa se zopet odpro vrata festivala, zato vljudno vabljeni – vzklikajo glasbeniki! Škoda bi bilo zamuditi to enkratno priložnost, saj se nam je pred nosom zbrala sama smetana umetnikov iz vsega sveta! Sprostite se, pustite skrbi  in se odpravite v čudovito naravo grajskega parka v kateri ta konec tedna nastopa čez 300 glasbenikov!

Plavajoči gradIII-kočaKoncert Koča vas

 

P.S.: Kljub temu, da so se nastopajoči in organizatorji odpovedali honorarju logistika take prireditve vseeno kar nekaj stane… Odgovorni bodo zelo veseli, če boste ob vstopu ali ob odhodu iz festivala velikemu »šrangarju« pustili svoj samostojni prispevek. Priporočljiva donacija je skromnih 10€ za cel dan zabave ali pa »protvan« peciva, kot pravi »kozarec« Matija Solce.

(MiR)

Foto: Mario Žnidaršič

Na vodilni sliki Cirkus Soluna

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja