Obvestilo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Umetniki za karitas

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so v nedeljo dopoldne odprli razstavo Umetniki za karitas. Razstavljena dela so nastala na 21. likovni koloniji na Sinjem vrhu pri Ajdovščini. Razstavo je odprl župan Berto Menard, zbrane je nagovorila vodja projekta Jožica Ličen, umetnike in njihova dela predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, kulturno noto pa so odprtju dodale pevke Mladinskega pevskega Zbora Adoramus.

Logatec – »Kolonija Umetniki za karitas je nastala z namenom, da bi  izkupiček od prodanih  del namenili ljudem v stiski,« je povedala likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Po njenih besedah na vsako kolonijo pridejo druga imena, udeležili so se je že tudi avtorji s petih celin. Namen je vsako leto drugačen, letos bodo sredstva namenjena skladu Bogdana Žorža, psihologa in prihoteratevta, žal pokojnega, ki se je veliko ukvarjal z otroki, prisluhnil njihovim stiskam in jih reševal ter zanje ustvaril dom. Izkupiček prodanih slik bo namenjen temu skladu, a bo njegova ideja živela naprej.

»Umetnikov, ki bi na tej dobrodelni koloniji želeli sodelovati in svoj talent darovati za sočloveka, ne manjka, tako da jih vseh niti ne moremo sprejeti,« pove sogovornica. »Cilj kolonije pa je dosežen takrat, ko se v ta projekt vključi jo tudi tisti, ki želijo dela kupiti. Tu se odražajo ekonomske stiske. A če dela niso takoj prodana, to še ne pomeni, da je projekt neuspešen – nekatere slike se prodajo tudi čez deset let,« pravi Stibilj Šajnova in dodaja: Razstave prav zato potujejo po različnih krajih po Sloveniji in tudi po zamejstvu in po svetu.«

Doslejse  je likovnih kolonij Umetniki za karitas, ki prerašča v svetovno gibanje, udeležilo okoli 1.500 umetnikov, ki so ustvarili 2.500 del, vsa za dober namen.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Projekt Predjama Sustainable – uvod v trajnostno mobilnost na Postojnskem

Projekt, usmerjen v upravljanje trajnostne mobilnosti na turistični lokaciji Predjama, podpirajo Islandija, Lithenštajn in Norveška …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja