Obvestilo

Ustavno sodišče zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti odloka o zaračunavanju nadomestila za uporabo vadišča Poček

Ustavno sodišče je po poročanju časnika Delo pred dnevi zaradi nepopolne vloge zavrglo zahtevo nekdanje vlade Alenke Bratušek za oceno ustavnosti in zakonitosti spremembe odloka, s katero je občina ministrstvu za obrambo (Mors) začela zaračunavati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za vojaško vadišče Poček.

Na ministrstvu za okolje so za časnik povedali, da bodo odločitev sodišča temeljito proučili.

Nadomestilo je občina še na Poček razširila leta 2011, ko so se odnosi z Morsom zaradi neplačevanja odškodnin za vadišče in zaradi načina sprejemanja uredbe o Počku poslabšali. Občina je vztrajala, da je do nadomestila upravičena, vlada pa trdila, da te pravice zaradi višjih, obrambnih ciljev nima.

Podobne argumente je uporabila tudi pri uredbi o Počku, kjer Morsu zaradi takšnih ciljev ni bilo treba pridobiti študije presoje vplivov na okolje. Mors je občini nadomestilo plačal le leta 2012. Kot je za Delo pojasnil Robert Pavšič z občine Postojna, bo občina tudi v sedanji sestavi vztrajala pri zaračunavanju nadomestila v višini pol milijona evrov letno.

Poleg tega ustavnega spora je na ustavnem sodišču od lani še vloga občine za presojo ustavnosti uredbe o Počku. Na občini napovedujejo, da bodo skupaj z Morsom javnost konec tega ali v začetku prihodnjega meseca seznanili z dogovorom o ureditvi medsebojnih razmerij. /B. M. K./

Vir: Delo

Foto: arhiv NZN

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja