Obvestilo

UTŽO Keramika in mozaik: Včasih na vasi

Člani študijske skupine Keramike in mozaik Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Logatec so to študijsko leto obujali spomine. In ti spomini so dobili konkretno obliko v glini in mozaiku. Sinoči, so si jih lahko prvi ogledali obiskovalci razstave Včasih na vasi, ki je do tretjega velikega travna na ogled v Stekleni dvorani Večnamenske športne dvorane Logatec v času delovanja le te – običajno od 17.  do 20. ure.

»Na razstavi ne manjka prizorov iz vsakdanjega življenja. Ljudje so obdelovali svoje skromne njive, spravljali pridelke, tudi otroci so poprijeli za delo. Srečevali so se v cerkvi, na tržnici, v gostilni ter na sejmih. Seveda so se za vsako priložnost ustrezno oblekli,« je zapisano v vabilu na razstavo in še:« Zavedamo se, da se je življenje v zadnjih desetletjih tako močno spremenilo, da je prav, da obudimo stare običaje, preden utonejo v pozabo.«

Na odprtju sta nas v stare čase s pesmijo Ena ptička priletela popeljali Anita Garafolj  in Ivica Glušič, plese mladosti naših razstavljavk in razstavljavca so zaplesali učenci Osnovne šole 8 .talcev Logatec. O tem, kako so dela nastajala, je spregovorila mentorica Vesna Stražišar, še posebno pohvalo je vsem namenila predsednica Društva za tretje življenjsko obdobje Logatec Metka Rupnik. Razstavljajo:   Bojan Čik, Bernarda Kostanjevec, Metka Čuk, Jana Berginc, Jana Smodiš, Nadja Čeplak, Pavla Vochl, Zdenka Gorenc, Marinka Krašovec, Lidija Leskovec, Tanja Petrovič ter Janez Mihevc.

Razstava je tudi eden letošnjih prispevkov UTŽO ob letu kulturne dediščine, ki ima za moto: Naša dediščina, kjer preteklost sreča prihodnost. Kaj ko bi za kakšno urco ugasnili televizijo, odklopili računalnike, poiskali slike iz mladih dni in se pogovorili z vnuki, nečaki, o tem, kako je bilo, ko smo mi »gor rasli«?

Pohvalim naj še Občino Logatec, ki je tudi tokrat primaknila nekaj soldov.

Blažen med ženami …

Zapleši valček z menoj

Vsak kmetič ima svoje veselje

Konjički škrebljajo

Besedilo in foto: Brane Pevec

 

 

Ne spreglejte

V Postojni odprli Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov

V Zdravstvenem domu Postojna so prepoznali nujnost okrepitve pomoči otrokom in mladostnikom s težavami v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja