Obvestilo

V Cerknici konec tedna v znamenju Valvasorjeve Slave

V Kulturnem domu Cerknica so v četrtek zvečer predpremierno prikazali  dokumentarni film Valvasorjeva Slava, ki ga je začel Jadran Sterle, dokončal pa Tugo Štiglic. Lani preminuli Sterle je za seboj pustil posneto gradivo za film o restavriranju tretjega zvezka Slave vojvodine Kranjske, Štiglic pa je posneto gradivo povezal v filmsko pripoved.

Film je nastal v produkciji RTV Slovenija,zamisel zanj pa se je porodila, ko so zaključevali snemanje filma o konserviranju in restavriranju Dalmatinove Biblije. Tedaj so v delo dobili tudi tretji zvezek Slave vojvodine Kranjske Janeza Vajkarda Valvasorja.

Kot so povedali v Centru za konserviranje in restavriranje knjig in papirja Arhiva RS so za potrebe konserviranja in restavriranja pregledali nekatere obstoječe izvode Slave vojvodine Kranjske, ki so hranjeni v Sloveniji, zanimal pa jih je tudi izvod, ki ga hranijo v Metropolitanski knjižnici v Zagrebu, kamor je bila leta 1690 prodana Valvasorjeva knjižnica.

Slava vojvodine Kranjske je razdeljena na 15 poglavij, vezanih večinoma v štiri zvezke, ki skupaj obsegajo 3532 strani folio formata in vsebujejo 528 bakroreznih ilustracij, poleg tega pa še 24 večjih bakroreznih prilog. V njej je Valvasor Kranjsko predstavil s pomočjo zgodovine, geografije, topografije, medicine, etnologije, biologije, geologije in drugih ved. Delo je izšlo leta 1689 v Nürnbergu.

Zavod Dežela Kranjska, ki je izdal prevod celotne Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske v slovenščino, je prevajanje je zaupal družini Debenjak – Božidarju, Primožu in leta 2013 preminuli Doris Debenjak.

Cerkniška knjižnica od marca z Valvasorjevo grafično zbirko

Spomnimo, da so v cerkniški knjižnici letos marca slovesno prevzeli  grafično zbirko Iconotheca Valvasoriana Janeza Vajkarda Valvasorja, ki jo je cerkniški občini podarila Fundacija Janeza Vajkarda Valvasorja pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

ICONOTHECA VALVASORIANA je faksimilirana, znanstvenokritično obdelana grafična zbirka Janeza Vajkarda Valvasorja (1641 – 1693), polihistorja dežele Kranjske, člana Kraljeve družbe v Londonu. Obsega grafike, risbe in akvarele različnih formatov, ki jih je Janez Vajkard Valvasor kupil med letoma 1659 in 1672 na potovanjih po Evropi in jih zvezal v osemnajst zvezkov, od katerih je četrti izgubljen že od začetka 19. stoletja.
Blanka Markovič Kocen

Foto: Arhiv RS

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja