Obvestilo

V Cerknici nastaja pravi pravcati biatlonski center

Še pred leti bi si mnogi mislili, da je to znanstvena fantastika, zdaj pa postaja prava realnost. Na obrobju Cerknice, domačini območje poznajo kot »Srebrno jezero«, raste pravi biatlonski center! Lokacija je odlična zaradi zimske senčne lege, ko upamo na mrzle dni, ki bodo omogočali tek na smučeh na snežni podlagi.

Občina Cerknica in Fundacija za šport sta subvencionirali sredstva za nakup teptalca in dveh snežnih topov. ELGO – NOVA d.o.o je poskrbela za nočno razsvetljavo, ki bo omogočila strelski in tekaški trening v poznih popoldanskih urah. »Cilj Smučarskega kluba Cerknica je, da bi letos pripravili vsaj kilometer proge, v treh letih pa 2,5 km,« pojasnjuje predsednik kluba Boštjan Ule. SK Cerknica je z Ribiško družino Cerknica podpisal najemno pogodbo za tri hektarje travnika, z Agrarno skupnostjo Cerknica pa za pet hektarjev gozdov. »Sčasoma načrtujemo izgradnjo tekaških prog in manjšega smučišča za najmlajše otroke na celotnem območju, trenutno pa se pripravljajo tekaške proge na travniku,« je za Novice z Notranjske povedal Ule.

Izdatna pomoč občine, sponzorjev in lokalnega prebivalstva

Vrednost investicije prve faze izgradnje centra po njegovih besedah znaša okrog 250.000€, kar vključuje gradbena in elektromontažna dela izgradnje 1,5 km tekaških prog, razsvetljavo, napeljavo vode za izdelavo snega s hidranti in črpalko, izgradnjo strelišča, klubskih prostorov in opreme skladišča ter nabavo opreme za izdelavo snega in urejanje prog (2 snežna topova in snežni teptalnik)

Nakup opreme je financirala Občina Cerknica, za kar je s prijavo na razpis pridobila tudi sofinanciranje s strani Fundacije za šport.

»Stroške izgradnje biatlonskega centra v dobršni meri sponzorirata dve družbi, ki trenutno javnega izpostavljanja ne želita, saj po tem ne vidita potrebe,« pojasnjuje sogovornik. Sicer izgradnjo podpira in s sredstvi, materialnimi ter storitvenimi donacijami pomaga dobršen del lokalnega gospodarstva. Tako je sponzorjev in donatorjev preko 40.

Letos poldrugi kilometer osvetljenih tekaških prog s streliščem

Sama izgradnja pa se dejansko ne bi začela in tako gladko potekala brez prizadevnosti in pripravljenosti za delo staršev otrok kluba, članov kluba in drugih podpornikov. »Ogromno ur dela prostovoljno opravljajo v centru, za kar jim gre res velika pohvala. Brez njihove nesebične pripravljenosti center, ki bo velika in dolgotrajna pridobitev za lokalno in širšo skupnost, ne bi bil izgrajen. Vsi skupaj bomo najbolj zadovoljni, da bo center v popolnosti zaživel in se uspešno uporabljal še vrsto let,« dodaja Ule.

Letos je načrtovana izgradnja prve faze investicije. Tako bo pripravljenih okrog 1,5 km osvetljenih tekaških prog s streliščem in klubskimi prostori. Dokončna izgradnja je načrtovana v naslednjem letu ali dveh (odvisno od finančnih zmogljivosti). Plan je ureditev še dodatnih 3 do 5 km prog in jih delno tudi asfaltirati za namen poletnih treningov na rolkah ter manjšega smučišča za prve zavoje na smučeh najmlajših. Asfaltiranje prog je namreč pomembno, saj trenutno treningi otrok na rolkah potekajo na cestiščih. Tako si želijo predvsem otrokom začetnikom zagotoviti popolno varnost in jih umakniti s prometnih cest.

»V prvi vrsti bo center namenjen treningom tekmovalcev in otrok začetnikov SK Cerknica. Pozimi bo tek na smučeh omogočen vsem obiskovalcem z nakupom vstopnice, želimo pa si tudi organizacije poučevanja teka na smučeh,« pove sogovornik.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja