Obvestilo

V Cerknici podelili Gerbičeve nagrade v luči 100-letnice skladateljeve smrti

V Kulturnem domu Cerknica so  najzaslužnejšim glasbenim in plesnim pedagogom včeraj podelili nagrade in priznanja Frana Gerbiča. Letošnja 14. Podelitev je bila posvečena 100. obletnici smrti skladatelja in pedagoga Gerbiča.

Cerknica – Nagradi za življenjsko delo sta letos prejela pianist in pedagog s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Sijavuš Gadžijev in dolgoletni ravnatelj glasbene šole Ormož Slavko Petek. Gadžijev je kot mednarodno priznani pianist slovensko pianistiko dvignil na izjemno raven, Petek pa je med drugim zaslužen za razvoj in popularizacijo pihalnih orkestrov v Sloveniji, piše v obrazložitvi nagrade.

Letošnji prejemniki priznanj Frana Gerbiča so pianistka in korepetitorica s Konservatorija za glasbo in balet Maribor Maja Mancini Senica, violončelistka mlajše generacije s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Karmen Pečar Koritnik, dirigent in pedagog z glasbene šole Logatec Marjan Grdadolnik ter Zoran Lupinc kot promotor diatonične harmonike z glasbene šole Ilirska Bistrica.

Umetniški pridih so podelitvi pridali zmagovalci letošnjega državnega tekmovanja mladih glasbenikov Temsig in dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Nagrade in priznanja Frana Gerbiča Zveza slovenskih glasbenih šol tradicionalno podeljuje zaslužnim pedagogom za življenjsko delo in izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.

Gerbič je bil leta 1840 rojen v Cerknici. Petje in kompozicijo je študiral v Pragi in služboval v tamkajšnjem Narodnem gledališču. Med letoma 1868 in 1878 je bil prvak zagrebške opere, v letih 1881-86 pa je deloval v Lvovu in pozneje v Ljubljani, kjer je poučeval na Glasbeni matici, vodil glasbene predstave Dramatičnega društva in zbor Narodne čitalnice ter pripomogel k ustanovitvi poklicnega slovenskega gledališča leta 1892, v katerem je dirigiral operne predstave. Izdajal je prvo slovensko glasbeno revijo Glasbena zora. Njegov opus obsega okoli 600 skladb.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Ljubo Vukelič

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja