Obvestilo

V Cerknici pusta sežgali in vrgli v vodo

Pepelnična sreda pomeni konec pustnega časa in začetek 40-dnevnega posta.

Na pepelnico se končajo še zadnja pustovanja. Kjer pusta niso pokopali že na pustni torek, to storijo na pepelnico. V Cerknici so pusta najprej pospremili na zadnjo pot, potem pa ga na mostu zažgali in ga vrgli v Cerkniščico. Sprevod so letos popestrili člani Godbe Cerknica, življenje pa se je danes v cerkniški občini vrnilo v ustaljene tirnice.

Z včerajšnjo pepelnično sredo se po cerkvenem koledarju končuje pustno obdobje, začenja pa se čas 40-dnevnega posta. Ta pomeni pripravo na veliko noč, ki bo 16. aprila. Namenjen je premišljevanju o pomenu Kristusovega trpljenja in velikonočne zmage nad smrtjo.

Slanikove pojedine z ribami in školjkami

Značilna družabna in kulinarična prireditev na pepelnično sredo je slanikova pojedina. V Ljubljani in Mariboru so jo do 2. svetovne vojne pripravljali nekateri priznani gostinci, udeleževali pa so se je ugledni meščani z družinami ali sami. Na jedilniku so bile različne ribe in školjke.

S postom se na veliko noč, ki jo bodo letos praznovali na isti dan kot katoliki in evangeličani, pripravljajo tudi pravoslavni verniki, medtem ko se evangeličani hrani v tem času ne odrekajo, temveč se na veliko noč pripravljajo s tako imenovanim notranjim postom.

STA/Uredništvo NzN

Foto: arhiv Pustnega društva

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja