Obvestilo

V Cerknici so pokopali pusta

S pepelnično sredo in pokopom pusta se je v Cerknici končalo enotedensko pustno veseljačenje, butalski župan pa je moral oblast vrniti cerkniškemu. Vendar samo za leto dni, kot poudarjajo Butalci. Poleg tradicionalnih pustnih figur z najstarejšo coprnico Uršulo na čelu smo letos na povorki videli tudi prenovljeno ščuko.

Z letošnjim karnevalom z več kot 600 nastopajočimi in 20 000 obiskovalci so organizatorji nadvse zadovoljni. Zime, ki bi jo pustne maske preganjale, letos ni bilo, le na pepelnično sredo je pomahala z repom.

Pustno rajanje so Cerkničani zaključili s sežigom in pokopom pusta, ki se ga je udeležila tudi Uršula. »Najbolj žalosten dan našega pusta,« pravijo Butalci.

Zadnje dejanje, pokop pusta, je pravzaprav tudi prvo dejanje cerkniškega pusta, saj ga poznajo  že 300 let oz. »od pamtiveka«, kot pravijo Butalci. Karneval so začeli leta 1976, ko so  pametni Butalci ugotovili, da imajo ljudje več časa v nedeljo kot v sredo. Pusta so pokopali v  Cerkniščici, začel se je post in pomlad.

Na debeli četrtek je butalski župan vrnil oblast cerkniškemu. Za eno leto.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Ljubo Vukelič, Občina Cerknica

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja