Obvestilo

Cerknica: Butalci prevzeli oblast

Cerknica/Butale – S prevzemom oblasti in otvoritvijo razstave Martina Petriča so se ob spremljavi glasbene skupine Fletno začele letošnje pustne prireditve v Cerknici.

Kot vsako leto so Butalci tudi tokrat na pustni četrtek organizirali revolucionarni prevzem oblasti. Po pravilih, seveda, ne tako revolucionarno, kot bi si morda kdo mislil glede na prvi stavek.

Povabili so župana Cerknice, sicer Begunca z veliko začetnico, ki bo Butalcem  znova predal oblast. To je v svoje žuljave roke vzel Župan Butalski in skrbno pazil nanjo cel teden.

Oblasti v Cerknici ni mogoče prevzeti brez žaganja babe, ki pa ni čisto prava baba, ampak lesen hlod. Žaganje je pa čisto pravo. Na ta način simbolično odžagajo, kar je odžagati treba in skočijo iz dopustnega v pustni čas. »To je čas, ko nam nič več ne manjka do pusta, a si vseeno vzamemo nekaj dopusta,« pravijo v Pustnem društvu.

»Včasih so mame otroke poslale v mesto, naj gredo gledat, kje žagajo babo. One so imele čas, da so napekle dobrote, otroci pa so se zamotili v iskanju kraja tega grozodejstva. Babe seveda nikjer niso žagali, to je bila le potegavščina, ki je otročad odtegnila od doma, dišečega po ocvirkovki, krofih in pohanju,« običaj žaganja babe pojasnjujejo na spletni strani pust.si.

»Dandanes otrokom ne moreš več prodajati megle. Peciva in ostale hrane imajo dovolj že čez leto, prežaganih bab pa so po televiziji videli že toliko, da jih to zanima ne več pretirano. Zato Butalci ob začetku pustovanja v Cerknici zdaj raje kot »farbamo« mulce prevzamemo oblast, coprnice iz Slivnice prižgejo pustni ogenj, babo prav zares prežagamo, izstrelimo nekaj salv in veselo rajamo! Butalci, coprnice, žabe, polhi in ostale maske veselo vzklikajo novemu Županu in dejstvu, da se je Cerknica spet za en teden spremenila v Butale.«

Vir: pust.si

Fotogalerija: Miha Belca / Lokalni utrip

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja