Obvestilo

V galeriji Krka v Ljubljani tudi vrhniški in logaški akvarelisti

»Upam, da boste našli sliko, ki vam bo všeč!« je v kratkem nagovoru dejal  Petar Lazarević, mentor skupine akvarelistov, ki se že devet let ob petkih zbirajo na Vrhniki. Pa ne samo eno, vsaka je na svoj način zanimiva, vredna občudovanja. Takega mnenja je tudi likovna kritičarka, Logatčanka Anamarija Stibilj Šajn, ki je obiskovalcem najprej spregovorila o tem, kaj je akvarel. V sami  besedi je voda, ki je  najvažnejši element takega načina likovnega ustvarjanja – takoj za barvami in papirjem. Slikar pa je tisti, ki mora najti motiv. Najde ga na travnikih, poljih, gozdovih, ob rekah in jezerih, pa v mestih in vaseh, lahko slika živali, ali pa se zazre v njemu ljub obraz. Potem sledi težji del: prenesti ideje na papir, kjer pa mora slikar poznati načine, kako to narediti. Kot je dejala likovna kritičarka: »Očitno akvarelisti, ki tukaj razstavljajo, to znajo, sicer ne bi dobili raznih priznanj in nagrad.«

akvareli1

akvareli3

Avtorji akvarelov:

Vera Banič Vukadin, Tončka Madon, Ljudmila Dolenc Janez Ovsec, Janez Dragolič, Anka Pažin, Marija Franinović, Olga Petrovčič, Božidar Hering, Krunoslav Sabo, Ljubica Krivec, Martina Starc, Ivanka Krasnik, Marija Strnad, Petar Lazarević, Helena Umek, Marija Malovrh, Zvezdana Zatler, Marinka Mohar in Cilka Žmahar.

Tudi tokrat odprtje ni minilo brez glasbe. Razvajala sta nas Anže Rupnik – klavir in Nejc Rupnik – violončelo. Odprtje je vodila kustosinja Tanja Balantič. Za brbončice pa je poskrbel organizator Kulturno-umetniško društvo Krka.

akvareli2

Ko vas bo letošnje poletje pot vodila v prestolnico, vzemite si nekaj minut ter se zapeljite do Bežigrada,   na Dunajsko 65, kjer bodo za vas vrata Galerije Krka do konca počitnic odprta vsak delovni dan od 8. do 16.ure.

Besedilo in foto: Brane Pevec

 

Ne spreglejte

“Povej zgodbo”, poslikava v okviru projekta Poslikana Pivka

Hiša kulture v Pivki vabi k ogledu javne poslikave Petre Preželj z naslovom Povej zgodbo, …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja