Obvestilo

Postojna: v leto 2019 s 23-milijonskim proračunom

Postojnski svetniki so na 3. redni seji med drugim sprejeli odlok o proračunu občine za leto 2019 in odlok o turistični in promocijski taksi. Okoli slednjega se je vnela živahna razprava, vendar so svetniki, zavedajoč se kratkih rokov, odlok podprli.

Načrtovani prihodki postojnskega proračuna za prihodnje leto znašajo skoraj 23,4 milijona, odhodki pa dobrih 23,6 milijona evrov. Proračunski primanjkljaj v višini 243 tisoč evrov bodo pokrili iz sredstev na računih ob koncu leta 2018. Kot je povedala Vanja Vičič Uljan, višja svetovalka za računovodstvo, je Občina Postojna zadolžena za 8 milijonov evrov, kvota za servisiranje dolga pa znaša 547 tisoč evrov, kar  pomeni, da se lahko zadolžijo še za tri do štiri milijone evrov.

Svetnice in svetniki so v razpravi opozorili na, denimo, prostorsko stisko v OŠ Hruševje, ureditev igrišča v Matenji vasi in na zaskrbljujoče stanje v Pudguri, kjer  naj že osem let ne bi bilo nič narejenega. Andrej Poljšak je opozoril na nujnost iskanja dodatnega vodnega vira, Samo Vesel pa izpostavil pomanjkljivo financiranje dejavnosti mladih. Župan Igor Marentič je dejal, da je bilo časa za pripravo proračuna zaradi poznih volitev res malo, pripombe iz javne razgrnitve pa so bile maloštevilne in v manjših zneskih. »Dobro je, da je občina v dobri kondiciji, proračun pa razvojno naravnan,« je dodal podžupan Andrej Berginc.

Letos je bil sprejet zakon o spodbujanju turizma, ki predvideva tudi promocijsko takso. Obračuna se poleg turistične takse, in sicer v višini 25%  le-te. Kot je na seji pojasnila Marina Rebec, direktorica občinske uprave, je turistična taksa prihodek občine, promocijska pa se odvaja na Slovensko turistično organizacijo. Kljub nekaterim pomislekom o razlikovanju mesta in podeželja pri višini turistične in z njo promocijske takse so svetniki sprejeli odlok, po katerem turistična in promocijska taksa na osebo na dan znašata skupaj 2 evra v mestu Postojna in 1,25 evra v  drugih krajih v občini.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja