Obvestilo

V logaški šoli ob vladnem obisku o dobri izkušnji vključevanja begunskih otrok

Državna sekretarka na MZZ Dragoljuba Benčina (na vodilni fotografiji levo) se je včeraj v okviru vladnega obiska v regiji seznanila z vključevanjem begunskih otrok k pouku na OŠ Tabor Logatec. Ob prihodu sta jo pozdravila župan Občine Logatec Berto Menard in ravnateljica šole Miša Stržinar. Ta je zbrane najprej nagovorila in jim predstavila učence iz Afganistana ter učiteljice, ki z njimi sodelujejo v učnem procesu.

V pogovoru so poudarili, da je vključitev afganistanskih otrok  potekala brez težav, saj so se na šoli nanjo temeljito pripravili. Učenci, pa tudi njihovi starši, so jih zelo lepo sprejeli. Dodatne informacije v zvezi s sprejemom begunskih otrok so pomirile tudi tiste starše, ki jim je njihov prihod vzbujal določene strahove. Zagotovo pa so bile najbolj relevantne tiste informacije, ki so jih domov prinesli učenci, sošolci beguncev.

Učenci se že vključujejo v pouk

Kot največjo oviro pri delu z otroci azilanti so izpostavili nepoznavanje jezika, zato je pomoč prevajalca iz Slovenske filantropije zelo dobrodošla. Begunski otroci  imajo še vedno dodatne ure slovenščine, sicer pa so se že v veliki meri vključili v redni pouk. Afganistanski učenci so zelo  učljivi in vedoželjni, tako da v osvajanju znanja hitro napredujejo.

Pomanjkljivo obveščanje

Zaposleni na osnovni šoli so zbrane seznanili tudi z določenimi težavami, s katerimi se srečujejo pri delu z begunskimi otroki. Največ zapletov je povezanih z obveščanjem o tem, koliko begunskih otrok naj bi šola sprejela in s prehajanjem informacij med ministrstvi.  Poudarili so tudi, da na tem področju primanjkuje nek strateški načrt, ki bi opredelil, kam namestiti begunske otroke, ko bodo oddelki zapolnjeni ter kdo bo plačeval dodatne aktivnosti za te otroke ter odobritev dodatnih ur slovenščine.

Sredstva bo prispevala EU

S strani državna sekretarke je bilo povedano, da bo precejšnja sredstva za izobraževanje begunskih otrok Slovenija pridobila s strani Evropske unije, ki ima za ta namen odobrena finančna sredstva. Izrazila je tudi upanje, da bo pozitivnih primerov, kot je OŠ Tabor Logatec, še veliko, opozorila pa, da lahko v prihodnjih nekaj letih vsak mesec pričakujemo prihode od 40 do 50 novih prebežnikov v našdržavo.

Saša Mivšek Jereb

Foto: Blaž Korenč

 

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja