Postojnska jama Triglav
Obvestilo

V Logatcu kupujemo lokalno

Na tržnici Logatec je danes potekala– osrednja jesenska prireditev Dobimo se na tržnici, namenjena ponudbi izdelkov in pridelkov lokalnih pridelovalcev in ustvarjalcev, degustaciji lokalnih izdelkov in prikazom izdelave ter otroškim delavnicam.

Prireditev je, tudi zahvaljujoč lepemu jesenskemu vremenu in za večino prostemu dnevu – že v jutranjih urah, ko so se iznad Logatca šele dvigale meglice, pritegnila številne obiskovalce. Tržnica je namreč poleg vsega drugega tudi in predvsem priložnost za srečanje s prijatelji, sokrajani … Marsikaj uporabnega, predvsem pa slastnega in zdravega pa je bilo moč tudi kupiti. Marsikatera stojnica se je namreč šibila od lokalnih dobrot – od sezonske zelenjave do mlečnih in mesnih izdelkov, nekaj pa je bilo tudi vse bolj privlačne ponudbe »iz druge roke«.

Ena takih stojnic, pri kateri sem se najprej ustavila, je bila izmenjevalnica Dajadaja. Darja je pojasnila, da njena komisijska trgovina deluje po načelu: »Prinesite, česar ne potrebujete, a je še uporabno, čisto in nimate komu podariti. V zameno vzemite kaj drugega, enakovrednega. Po Darjinih besedah smo pri nas do komisijskih trgovin še zadržani, a postopoma prebijamo led. »Ko se s komisijsko trgovino srečamo, tak način potrošništva, pri katerem tudi veliko prihranimo, preprosto vzljubimo.«

Tatjana Bolčina Kacin iz Spodnje Idrije je bila to soboto na logaški tržnici prvič. Predstavila je svoje pletenine, ki jih bomo kmalu potrebovali. »Povabilo na Lokalno tržnico  sem z veseljem sprejela, saj si želim v času Miklavža sodelovati na šolskem sejmu v Logatcu,« pravi sogovornica, ki  plete sama, za dušo. Kot ugotavlja, ljudje vse bolj posegajo po domačih pleteninah, čeprav so nekoliko dražje.

Žan Šporar se je predstavil s čudovitimi  izdelki iz drv, Začel je po žledolomu, pravi, ko se je pojavilo veliko neuporabljenega lesa. Odprl je dopolnilno dejavnost. Večinoma gre za uporabne izdelke – sklede, pladnje, milnike, svečnike, vaze … S prodajo je, kot pravi, zadovoljen.

Iz trgovine Depo z Vrhnike nas je obiskala Breda Babnik Kovač.  »Stvari, ki pridejo k nam, očistimo, uredimo, popravimo, tudi predelamo … Ljudi vedno bolj zanima ta prodaja, saj se veča tudi okoljska odgovornost. Prodaja ni vezana na letni čas.« Trgovina Depo na Vrhniki posluje vsak delovni dan razen ponedeljka.  »Največ predmetov ljudje prinesejo ob sobotah in moramo imeti en dan za sortiranje, urejanje, čiščenje, popravljanje … » pojasnjuje sogovornica.

Seveda je bilo poskrbljeno tudi za najmlajše, ki so se kratkočasili ob zabavni igrici in otroških delavnicah.

Pridelujmo lokalno – jejmo lokalno je načelo, ki je to soboto v Logatcu zaživelo v polnem smislu.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

40 let Prostovoljnega gasilskega društva Otave

Gasilci in gasilke PGD Otave so včeraj ob prisotnosti številnih visokih gostov obeležili 4o-letnico svojega …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja