Obvestilo

V Logatcu odprli največji požarni laboratorij v tem delu Evrope

Zavod za gradbeništvo (ZAG) je v petek v obrtni coni v Logatcu v petek slovesno odprl nov požarni laboratorij, ki je največji in edini tovrstni objekt v tem delu Evrope. Omogočil bo nadaljnji razvoj in znanstveno odličnost na področju preizkušanja požarnih lastnosti materialov in konstrukcij.

11 milijonov za investicijo

Gradnja laboratorija, ki bo na skoraj 3.500 kvadratnih metrih površine zagotavljal zmogljivosti za testiranje požarne odpornosti proizvodov slovenske in tuje industrije, se je začela spomladi 2020. Objekt ima dve veliki peči s pripadajočo čistilno napravo in ostalo sodobno opremo za testiranje preizkušancev. Investicija je skupaj z nakupom opreme znašala skoraj 11 milijonov evrov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je prispevalo dva milijona evrov, za preizkuševalno opremo pa je bilo prek projekta InnoRenew namenjenih 2,8 milijona evrov kohezijskih sredstev.

Ugledna udeležba

Slavnostnega odprtja so se udeležili številni strokovnjaki tako iz Slovenije kot drugih delov Evrope. Med govorci so bili minister za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Igor Papič, direktor ZAG doc. dr. Aleš Žnidarič, vrhunski strokovnjak za požarno varnost prof. dr. José Torero iz University College London, predsednik združenja Evropskega združenja za požarno preizkušanje EGOLF Edwin Van Wesemael ter direktorica inštituta InnoRenew CoE prof. dr. Andreja Kutnar. Med navzočimi pa je bil tudi župan Občine Logatec Berto Menard ter številni drugih domači in tuji gostje, ki so prispeli v Logatec.

Sedež evropskega projekta

Novi objekt bo tudi sedež nedavno ustanovljenega oddelka za raziskave požarno varnega in trajnostno grajenega okolja, ki je rezultat projekta Frissbe iz EU programa Obzorja 2020. Gre za enega od štirih EraChair projektov, ki jih je do zdaj dobila Slovenija

Zavod za gradbeništvo – od  gradbeniških do interdisciplinarjih tem

Zavod za gradbeništvo Slovenije je osrednja znanstveno-raziskovalna ustanova na področju gradbeništva v Sloveniji. Glavnino njegovih dejavnosti predstavljajo raziskave in razvoj na področju konstrukcij, materialov in okoljskih tehnologij, v katere je vedno bolj sistematično vključena tudi požarna varnost. ZAG sestavlja 17 odsekov in laboratorijev, ki pokrivajo ves spekter gradbeništva, od tradicionalnih materialov, konstrukcij, geotehnike in gradbene fizike do interdisciplinarnih tem, ki vključujejo zeleni prehod, digitalizacijo in človeka.

Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja