Obvestilo

V Logatcu odprli prvo demenci prijazno točko

V logaškem domu starejših se že 70% stanovalcev srečuje z demenco, seveda, v različnih stadijih, 164 postelj, kolikor jih imajo na voljo je premalo. V sodelovanju z Občino Logatec in Združenjem Spominčica so v okviru današnjega dneva odprtih vrat odprli tudi demenci prijazno točko, prvo v Logatcu, kjer bodo bolniki, njihovi svojci in občani dobili vse potrebne informacije, točka pa je namenjena tudi ozaveščanju okolice, kako prepoznati in komunicirati z osebo z demenco.

»Želja nas vseh je, da bi lahko živeli čim dalj časa v svojem domačem okolju in bili samostojni ter poskrbeli za svoje življenjske potrebe. Staranje žal velikokrat prinaša slabšanje zdravstvenega stanja in večanje potrebe po pomoči, ki ji svojci pogosto niso kos,« je med drugim poudarila Helena Primc Kalan, direktorica Doma starejših Logatec.  »Zaradi  tega zavedanja poskušamo v domu starejših odgovarjati na potrebe tudi tistih občanov, krajanov, ki še živijo doma.« Po njenih besedah so se v zadnjem letu in pol čakalne dobe za sprejem v dom bistveno spremenile oziroma povečale, predvsem za  osebe z demenco, zaradi česar so se  povečale tudi potrebe po dnevnem varstvu. Trenutno je treba za sprejem v logaški dom starejših čakati štiri mesece in več. »Zato našo dejavnost dnevnega varstva s tem mesecem širimo tudi v novo stanovanje, ki je v naši neposredni bližini.«

V Domu starejših Logatec imajo tudi posebno obliko dela z dementnimi, nimajo varovanega oddelka, pač pa gospodinjsko skupino. »Trenutno imamo tri take skupine, v katere je vključenih 38 oseb, ki skupaj z gospodinjo preživijo dan v nekem umirjenem, domačem ritmu,« pojasnjuje sogovornica.

Slovenci postajamo se starejši narod, pričakovati je, da bo demence vse več. Je Slovenija pripravljena na ta porast? Helena Primc Kalan: »Mislim, da ne, ker že več let čakamo zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je še vedno nekje v ozadju. Država ne poskrbi za starejše, mest primanjkuje, ker domovi ne pridobivamo novih kapacitet in to bo velik problem.«

Ob odprtju demenci prijazne točke so v domu starejših pripravili tudi kulturni program, v katerem je med drugimi premierno nastopil pevski zbor Mladi pevci, sestavljen iz stanovalcev doma, ki so občinstvo s svojo ubranostjo, igrivostjo in izbranim repertoarjem navdušili.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Logaškega župana Berta Menarda sozaradi osebne izkušnje premagala čustva, ko je spregovoril o demenci.
Direktorica Doma starejših Logatec Helena Primc Kalan
Predsednica Združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja