Postojnska jama Triglav
Obvestilo

V Logatcu poleg Spara še Eurospin?

Na opozorila nekaterih svetnikov, da gre na omenjenem območju za najboljša ravninska kmetijska območja in da ima Logatec trikrat več prodajnih površin, kot je povprečje v Sloveniji, je župan odvrnil, da je bilo to zemljišče že pred več kot desetletjem uzurpirano. Povedal je tudi, da ga občani sprašujejo, kdaj bodo v Logatcu Spar, Eurospin idr., da se jim ne bo treba voziti na Vrhniko in da bi lahko kupovali ceneje. »Kot občina ne vidimo kakih velikih prihodkov, bo pa nekaj delovnih mest za trgovke in nekaj denarja iz naslova nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč,« je dejal župan.

Anja Sedej je opozorila, da občina ni uveljavljala predkupne pravice za nakup teh zemljišč. Po mnenju Jerneje Rupnik imamo trgovskih objektov v Logatcu dovolj, Jerca Korče pa je dejala: »Glasovala bom proti. Kapital ve, kje so dobre lokacije, ki bi jih lahko kot občina dolgoročno bolje izkoristili. Trgovski center bi lahko umestili drugje. Prihodnost ni v trgovskih centrih, tudi družba se bo obrnila v drugo smer. Lahko bi bili dober zgled.« Zoran Mojškerc  je svetnice in svetnike vprašal, kje so bili leta 2007, ko se je te pobude sprejemalo.

Svetnice in svetniki so v obravnavi  zaključnega proračuna opozorili na nekatere primere negospodarnega ravnanja, zlasti kar zadeva športno dvorano. Zoran Mojškerc je tako dejal, da lahko 140 tisoč evrov mesečnih stroškov za dvorano ob samo 5.000 evrih najemnin povzroči, da bo dvorana za občino vse večje breme. Župan je pojasnil, da se pripravlja nova uredba, po kateri bo vsaka ura uporabe dvorane plačana in ob splošnem strinjanju poudaril, da je športna dvorana velika dodana vrednost za občino.

Kot je po razpravi o zaključnem računu proračuna za leto 2017 povedal župan, se nekatere stvari lani niso odvile in izpostavil kanalizacijo Brod, ki naj bi zgradili že lani, a smo dobili revizijo, ki je trajala pol leta. »Evropska sredstva niso prihajala, kot smo pričakovali, kar je povzročilo nemalo težav,« je dejal župan in izpostavil vodovod Rovte in Laze ter pločnik skozi Hotedršico.  »Z zaključnim računom sem zadovoljen, marsikaj smo naredili, marsičesa se tudi ne vidi,« je dodal.

Med vprašanji in pobudami svetnikov se je več razpravljavcev dotaknilo azilnega doma v Logatcu, kjer občani opažajo nove naseljence, ki pa niso zgolj družine z otroki. Po županovih besedah je ta čas v azilnem domu 57 prebežnikov in 25 prosilcev za azil in ni nobenih incidentov. »Tiste, ki niso prosilci za azil, naj bi kmalu odpeljali v Ljubljano, v Logatcu pa bodo ostale matere z otroki, družine,« pojasnjuje župan.  Na pristojno ministrstvo se je  obrnil z več dopisi, s katerimi zahtevajo spoštovanje pred dvema letoma sklepov.

Na vprašanje Klemna Trpina, kdaj se bo zgradil most v Laze, župan odgovarja, da je pogodba z občino Postojna podpisana.  Polovico vrednosti naj bi namreč plačala Postojna, drugo polovico pa Logatec, ki ureja tudi projekte. Potem ko je Zavod za raziskavo materialov in kovin dve leti pripravljal oceno stanja, je zdaj pridobljeno gradbeno dovoljenje, objavljen bo razpis za izvajalca, gradnja pa naj bi se po županovih besedah začela letos.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Kocke štirje letni časi v Notranjskem regijskem parku

Jekleni količki v Rešetu ob Cerkniškem jezeru so dolgo samevali, pred dnevi pa so dobili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja