Obvestilo

V Logatcu prvi vetrovnik za simulacijo prostega pada v Sloveniji

V Logatcu so v četrtek uradno odprli vetrovnik – simulator prostega pada, prvega v Sloveniji in tudi nasploh v tem delu Evrope. V centru Aerodium bo lahko lepote letenja preizkusil širok krog uporabnikov – od najmlajših do starostnikov, primeren pa je tudi za treninge športnih padalcev.

Poltretji milijon evrov vredna Investicija v vetrovnik vključuje tako gradnjo kot nakup tehnologije in franšize podjetja Aerodium Technologies. Kot je za STA povedal direktor podjetja Vizija Pro Borut Winterleitner, ki je izpeljalo ta zahtevni projekt, so se za gradnjo v obrtni coni Logatec med drugim odločili zaradi geografske lege v bližini Ljubljane ter italijanskega, avstrijskega in hrvaškega trga. Odločili sta tudi dobra dostopnost zaradi bližine avtoceste in zagotovljena energetska preskrba.

Winterleitner je prepričan, da bo vetrovnik prinesel pozitivne učinke za lokalno okolje, saj pričakujejo, da bo spodbudil razvoj turizma in prinesel tudi nova delovna mesta.

Kot pojasnjujejo na spletni strani podjetja Vizija Pro, je vetrovnik posebna letalna naprava, kjer skozi posebej oblikovane zračne kanale teče zračni tok, ki je tako močan, da se je mogoče nanj uleči in tako simulirati letenje.

V logaškem Aerodiumu ponujajo možnost rekreativnega letenja, ki je primerno za vse starostne skupine od otrok, starejših od šest let, kot tudi vadbo športnega letenja. Pogoj za slednje je zaključena šola letenja ter licenca AFF ali licenca športnega padalca.

Vetrovnik ima letalno komoro v obliki valja s premerom 3,7 metra, v višino pa sega devet metrov. Moč motorjev, ki pihajo zrak, na katerem človek lebdi, je 1000 kilovatov.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv Vizija Pro Borut Winterleitner

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja