Obvestilo
Podelitev Športnik Logatca 2015

Logaški športnik leta 2015 je Deni Kožul

V Logatcu so v ponedeljek za športnika leta 2015 izbrali Denija Kožula, člana Namiznoteniškega kluba Logatec, ki je lani med drugim na evropskem prvenstvu osvojil 1. mesto med dvojicami in 3. mesto ekipno; na državnem prvenstvu naslov prvaka med dvojicami. Na prireditvi v Narodnem domu so podelili tudi nagrade in priznanja v vrsti drugih kategorij. Dogodku , ki ga četrtič zapored pripravlja Športna zveza Logatec, so poleg njenega predsednika Dušana Jerine  in župana Berta Menarda prisostvovali še  mlajši brat Petra Prevca, Cene, Miro Cerar starejši, olimpionik in ambasador slovenskega športa, predsednik Športne zveze Postojna Marjan Nagode in član Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije Tomo Tiringer.

Poleg priznanj najbolj obetavnim športnikom, delavcem v športu, trenerjem, ekipam so najzaslužnejšim podelili tudi bronasto, srebrno in zlato plaketo, medtem ko sta priznanji za življenjsko delo letos prejela Zoran Mrak (prevzel pa ga je Marko Mlakar) in Kostja Šmuc.

V obrazložitvi je zapisano:

“Zoran Mrak se je rodil leta 1929 v Logatcu. Že v  svoji mladosti se je kot otrok osnovnošolec posvečal športu. Telovadil je pri telovadnem društvu » SOKOL« v Dol. Logatcu.  Druga svetovna  vojna je prekinila njegovo športno življenje.

Po končani vojni se je zopet aktivno posvetil športu v športnem društvu »PARTIZAN« Logatec, kot telovadec, nogometaš in predsednik Nogometnega kluba Logatec. Šport je bil njegov najljubši konjiček. Aktivno se je posvetil smučarskim skokom. Pod njegovim vodstvom se je obnovila stara 25 m smučarska skakalnica, katera je po obnovi dovoljevala skoke do 30 m. V njem je tlela želja, da bi Logatec postal središče smučarskega skakalnega športa. Zoran Mrak je leta 1957 povabil ing, Stanka Bloudka , da je pripravil načrt za skakalnico na Sekirici, katera je po izgraditvi dovoljevala skoke do 50 m.

Zoran Mrak je več let vodil športno društvo TVD Partizan Logatec. Bil je predsednik Občinske zveze za telesno kulturo, predsednik za smučarske skoke pri Smučarski zvezi Slovenije, učitelj za skoke in trener vseh logaških smučarskih skakalcev. Pod njegovim vodstvom so postali državni reprezentanti smučarski skakalci, lovci na daljave v Planici na 120 m skakalnici. Prav je, da jih omenimo: Marko Mlakar, Janez Loštrek, Marjan Urbančič in Samo Gostiša, kateri je nastopil za novo državo Slovenijo na zimski Olimpijadi Albertville 1992 in Lillehammer 1994.

Delo Zorana Mraka se vidi pri izgradnji smučarskih skakalnic v Logatcu. Pod njegovim vodstvom se je leta 1975 preplastila s plastiko velika 25 m skakalnica. Te skakalnice še danes  predstavljajo lep skakalni center na Sekirici. Zoran Mrak je bil reden član Planiškega komiteja, vodja računske pisarne za vse tekme v Planici in ostalih mednarodnih skakalnih prireditvah v tujini.

Zoran Mrak je leta 1967 prejel Bloudkovo plaketo Republike Slovenije za dosežke na področju športa. Smučarski skakalni klub Logatec je leta 1975 prejel tudi Bloudkovo plaketo za uspehe in dosežke v smučarskem skakalnem športu. Za to priznanje je bil Zoran Mrak eden izmed najbolj zaslužnih. Bloudkove nagrade so najvišje državno športno priznanje, zato si za njegovo dolgoletno življenjsko delo na področju športa zasluži priznanje tudi v Občini Logatec.

Po končani vojni se je zopet aktivno posvetil športu v športnem društvu »PARTIZAN« Logatec, kot telovadec, nogometaš in predsednik Nogometnega kluba Logatec. Šport je bil njegov najljubši konjiček. Aktivno se je posvetil smučarskim skokom. Pod njegovim vodstvom so obnovili staro 25-metrsko  smučarsko skakalnico, ki je po obnovi dovoljevala skoke do 30 metrov, ing, Stanko Bloudek pa je na njegovo pobudo pripravil načrt za skakalnico na Sekirici, ki je po izgraditvi dovoljevala skoke do 50 m.

Pod njegovim vodstvom so postali državni reprezentanti smučarski skakalci, lovci na daljave v Planici na 120 m skakalnici.

G.Kostja Šmuc je kot učitelj športne vzgoje delal na šoli skoraj 30 let.

G.Kostja Šmuc je v okviru šolskega športnega društva MLADOST v letih od 1973 do 1992 vodil vrsto gimnastike in skoraj deset let je bila njegova vrsta državni prvak v C-programu gimnastike in akrobatike ekipno in cela vrsta posameznikov.

Skupaj z Janezom Podjedom sta organizirala državno prvenstvo v akrobatiki, ki je bilo zelo odmevno in za šolo uspešno.

G.Kostja Šmuc je bil izredno prizadeven in uspešen športni pedagog, ki je strokovno dvignil kvaliteto poučevanja športne vzgoje na šoli.

Bil je zelo dosleden, vesten in zanesljiv učitelj; bil je tudi pobudnik, organizator in izvajalec posebne Ljubljanske gimnastične lige in v tej ligi je njegova vrsta zmagovala vsa leta.

Po duši je bil tudi odbojkar in iz te interesne dejavnosti je nastal temelj zdajšnjega kluba v Logatcu.

G.Kostja Šmuc je tudi ljubiteljski likovni ustvarjalec, znani so njegovi likovni simboli za diplome, plakate in majice za različne športne zvrsti na šoli.

S svojo prizadevnostjo si priznanje za življensko delo na področju športa v občini Logatec resnično zasluži.”

Celoten pregled nagrajencev si lahko ogledate na spletni strani Športne zveze Logatec na povezavi: http://www.srce-me-povezuje.si/szlogatec/index.php?lng=sl

Foto: Blaž Korenč, Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja